WITAMY NA NASZEJ AUKCJI
Oferujemy Państwu 0,3g nasion Cząbru
Przyprawą jest wysuszone ziele cząbru ogrodowego, rośliny pochodzącej ze wschodnich obszarów Morza Śródziemnego. Posiada charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak. Ma działanie dietetyczne, korzystnie wpływa na procesy trawienne.
Cząber polecany jest jako dodatek do potraw z fasoli, grochu i innych roślin strączkowych. Przyprawia się nim również zupy jarzynowe, kapuśniaki, farsze mięsne, kiełbasy oraz dania z tłustych mięs, jak wieprzowina i baranina. Niewielką ilość cząbru można dodać do mizerii i sosów sałatkowych. Cząber doskonale komponuje się z majerankiem i tymiankiem.
Działanie: Pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, przeciwskurczowe, wiatropędne, zapierające, przeciwbakteryjne.
Zastosowanie w medycynie: W niedostatecznym trawieniu i zmniejszonym łaknieniu, w długo utrzymujących się biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Surowiec ma cenne właściwości lecznicze, zwłaszcza dla małych dzieci, ze względu na łagodne działanie. Można go stosować pojedynczo lub w mieszankach ziołowych.
Forma podania: Napar: 1 łyżkę ziela zalać szklanką wody. Pić ok. ¼ szklanki naparu przed jedzeniem 2—3 razy dziennie, po jedzeniu jako środek wiatropędny.
Mieszanka stosowana w przewlekłych biegunkach: po 2 części ziela cząbru i pięciornika gęsiego oraz 1 część kłącza pięciornika kurze ziele. Łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzącej wody (trzymać w cieple godzinę). Podaje się kilka razy dziennie ok. ¼ szklanki (lub mniej — wg wieku) między posiłkami. W łagodniejszych biegunkach stosuje się też mieszanki ziela cząbru z owocami czarnej jagody i liśćmi orzecha włoskiego.
Zastosowanie w kuchni: Ziele to nadaje się do zupy fasolowej, fasolki szparagowej, potraw z roślin strączkowych, potraw z ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, kiełbas, wędlin, serów, marynat, pikli, potraw z dziczyzny, majonezów. Stosowany jest do zalewy słodko-kwaśnej używanej podczas kwaszenia lub konserwowania ogórków lub groszku zielonego. Nie należy gotować go razem z potrawą, lecz dodawać do niej na kilka minut przed zakończeniem gotowania, gdyż długo gotowany powoduje gorzknienie potraw.
Uprawa: Wysiew powinien odbyć się w kwietniu wprost do gruntu. Głębokość siewu to 5mm w rzędach odległych od siebie o 30cm. Oczywiście możemy sadzić cząber z rozsady. Aby to zrobić w połowie marca wysiewamy nasionka do doniczek i ustawiamy w domu w nasłonecznionym miejscu. Po 5 tygodniach wysadzamy roślinki na miejsce docelowe. Należy pamiętać, iż cząber lubi miejsca nasłonecznione, glebę żyzną oraz bogatą w wapń.
Już w czerwcu możemy cieszyć się z pierwszych listków cząbru. Wykorzystujemy je w miarę potrzeby, pamiętajmy jednak, że największa wartość w substancje aktywne roślina ma w okresie kwitnienia. Wtedy można ją ściąć na wysokość 8cm nad ziemią. Z pozostawionej części wyrosną nowe pędy i będzie można dokonać drugiego zbioru w tym samym sezonie. Ściętą część suszymy w temperaturze około 20 stopni.
Nasiona są gotowe do natychmiastowego wysiewu.
Surowiec sprzedawany jest w estetycznych torebkach, które posiadają atest na przechowywanie żywności.
Uwaga! Przy zakupie powyżej 60 sztuk – gratisy!
Zachęcamy podmioty gospodarcze do współpracy, która przyniesie korzyści w postaci terminowych dostaw surowców najwyższej jakości oraz atrakcyjnych rabatów.
Zapraszamy Państwa do odwiedzania naszego fanpage na Facebooku. Znaleźć tam można ciekawostki ziołowe jak również wiele ciekawych przepisów z zastosowaniem ziół. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Poniżej kilka moich komentarzy
Nasiona należy przechowywać w zamkniętych opakowaniach, chroniąc od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów. Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny.
Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.