CZĄBER GÓRSKI
(Satureja L.)
Ładne, duże i świetnie ukorzenione zioła
w doniczkach P-12
ZIOŁA DLA SMAKU I ZDROWIA
Na półkach sklepowych roi się od suszonych przypraw. Tymianek, majeranek, papryka, czosnek, bazylia, oregano, przyprawa do bigosu, do grilla, do ziemniaków i wiele innych. Jednak aromat tych suszonych nigdy w pełni nie odzwierciedli zapachu i smaku świeżych ziół.
Cząber górski pochodzi z rejonu basenu Morza śródziemnego. Jest byliną,
ma takie same wymagania i właściwości jak cząber ogrodowy. Lecz jego
zapach jest bardziej intensywny ze względu na większą ilość olejków
eterycznych. Liście są krótsze, ciemniejsze, nieco skórzaste, szorstko
owłosione z wyraźnie widocznymi punkcikami gruczołów. W uprawach w
Polsce jeszcze rzadko spotykany. W prawdziwej czubrycy stosuje się
właśnie cząber górski.
Lubi miejsca dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru, glebę żyzną, przepuszczalną, wapienną . Kwiaty białe lub różowe pojawiają się latem, dlatego cząber górski bardzo dobrze komponuje się w ogrodach skalnych. Jako przyprawa bardzo często spotykana w Bułgarii. Niezwykłe ziołowy aromat liści sprawia, że roślina nadaje się do przyprawiania i konserwowania kiszonych ogórków, kapusty, karczochów, do przyprawiania serów, ziemniaków, kiełbas i ryb (śledzie, łosoś), oraz przede wszystkm wszelkich pottraw ciężkostrawnych. Działa rozkurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa bakteriobójczo na niekorzystną florę jelitową, łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, działa przeciw biegunkowo. Napary z cząbru podaje się również jako środek uspokajający w napięciu przedmiesiączkowym i w okresie menopauzy. Wyciągi z cząbru górskiego hamują rozwój bakterii, paciorkowców i gronkowców oraz pałeczek okrężnicy E. coli. Olejek z cząbru górskiego hamuje aktywność wirusów, np. HIV. Działa także niszcząco na grzyby patogenne z rodzaju Trichophyton.Z powodzeniem może zastąpić pieprz.
Przez długie stulecia cząber odgrywał rolę pożytecznej przyprawy kuchennej, stosowanej w różnych krajach, zwłaszcza w Grecji i w Rzymie. W Polsce jego uprawa i stosowanie do wielu potraw znane są od XI w. Marcin z Urzędowa pisał, iż "cząber jest pospolite ziele, że je też w serzech jedzą w Polszcze".
W średniowieczu wierzono w magiczną moc cząbru i w to, że po spożyciu pobudza do podejmowania szlachetnych czynów. Był ceniony nie tylko jako roślina przyprawowa, ale także jako roślina lecznicza.
Cząber leczy Obecnie jest uprawiany w wielu krajach i ceniony głównie jako przyprawa. Przejawia też działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i wiatropędne. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej, działa lekko obstrukcyjnie i przeciwbiegunkowo. Zewnętrznie jest stosowany do kąpieli w stanach zapalnych skóry. W ukąszeniach owadów stosuje się napar z 25-30 g ziela na 1 l wody. Można również natrzeć swędzące miejsca sokiem ze świeżych liści. W kosmetyce cząber można stosować do maseczek ściągających oraz do przemywania tłustej cery.
Do potraw cząber może być stosowany w stanie świeżym jak również po wysuszeniu. Charakteryzuje się silnym, dość ostrym aromatem, smakiem korzennym, zbliżonym nieco do pieprzu. Jest doskonałą przyprawą do wszelkich potraw z warzyw strączkowych, jak fasola, soczewica czy groch, stąd jego nazwa "ziele fasolowe". Dodaje smaku zupom o mdłym zapachu - ziemniaczanej, krupnikowi, grochówce. Doskonale łączy się z pomidorem, jest dobrą przyprawą do ryb (zwłaszcza pstrąga). Cząbrem przyprawia się też dziczyznę, zawiesiste sosy, tłuste mięsa, farsze, niektóre grzyby, sałatki. Wchodzi w skład pieprzu ziołowego i czubricy, popularnej przyprawy rodem z Bułgarii, oraz ziół prowansalskich.
Zioła nawozimy w okresie wiosennym średnio co dwa tygodnie. Jednak substancje, które będą nam do tego służyć, nie mogą być pochodzenia chemicznego, bowiem odbije się to na jakości naszych sadzonek, a i późniejsze spożycie nawożonych sztucznie ziół może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej stosować nawozy organiczne i używać ich zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, traktując zioła jak normalne rośliny.
Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.
Świeże zioła to prawdziwy smak, aromat i zdrowie!
Świeże zioła można obecnie kupować także w supermarkecie, jednak ich żywotność jest często zawodna. Przesadza się je do większej doniczki, ale nie zawsze się przyjmują, a często bardzo słabo rosną. Nie wiem czym jest to spowodowane, być może są to odmiany przystosowane tylko do bardzo precyzyjnych warunków glebowo/oświetleniowo/temperaturowo/wodnych, być może są te biedne zmutowane roślinki, zabawki w rękach chciwych ogrodników.
Cennik przy przesyłce Poczta Polska paczka priorytetowa polecona:
sadzonki pocztą wysyłamy od poniedziałku do środykupując 1 sadzonkę płacisz za paczkę 11złkupując 2- 4 sadzonki płacisz za paczkę 14zł.kupując 5- 10 sadzonek płacisz za paczkę 18zł. kupując 10 - 30 sadzonek płacisz za paczkę 21zł.Kurierem wysyłamy od poniedziałku do czwartku, a zapłacisz:zamawiając 1- 10 sadzonek zapłacisz 21zł.powyżej 10 - 30 sadzonek zapłacisz 30 zł. info:
[zasłonięte]@onet.eu tel.661[zasłonięte]408