Rewelacyjna trawa,
pochodząca z Dalekiego Wschodu o bardzo silnym zapachu i aromacie cytryny.
Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, a olejek z niej pozyskiwany
używany jest w przemyśle kosmetyczno-perfumeryjnym. Wykonuje się z niej
np. kadzidełka, których zapach korzystnie wpływa na koncentrację, wspomaga
procesy myślowe, przyspiesza przyswajanie wiedzy (dlatego poleca się ją
wszystkim uczącym się), usuwa znużenie i zmęczenie spowodowane
długotrwałym wysiłkiem umysłowym. Ponadto zapach ten skutecznie odstrasza
uciążliwe owady. Świetnie się sprawdza jako przyprawa do zup, dań
pieczonych, sosów, ryb oraz oczywiście herbaty a jej delikatny, lekko
cytrynowy smak komponuje się wyśmienicie nie tylko w potrawach chińskich.
ZASTOSOWANIE: -OLIWA
CYTRYNOWA: drobno pokrój mały kawałeczek trawy i podgrzej na patelni w
niewielkiej ilości oliwy, otrzymasz oliwę o bardzo silnym aromacie
cytryny, do wykorzystania w sosach, sałatkach, zupach, smak ten nie jest
osiągalny przy pomocy soku z cytryny. -trawę cytrynową - dokładnie białą
jej część, blisko korzenia (5-7cm) kroi się cieniutko i dodaje do różnego
rodzaju mieszanek - past przyprawowych.
LEMON GRASS VODKA
Pęczek trawy cytrynowej, 1/2
litra spirytusu, 1/2 litra przegotowanej wody, goździki ok.5-7sztuk. Trawę
i goździki umieścić w butelce, zalać spirytusem, zakorkować i trzymać w
ciemnym miejscu ok. 2 tyg. następnie przefiltrować i wymieszać z
przegotowaną wodą. Otrzymamy bardzo aromatyczną, poprawiajacą trawienie
nalewkę, przypominającą żubrówkę. |
JEST TO TRAWA WIELOLETNIA,W
SEZONIE MOŻE ROSNĄĆ W OGRODZIE, GDZIE BARDZO ŁADNIE WYGLĄDA, ALE ZIMUJE W
MIESZKANIU. SZYBKO ROŚNIE I ŁADNIE SIĘ ROZRASTA.
Ziemia żyzna,
wilgotna, przepuszczalna, w pełnym słońcu. Może dorosnąć do 1.5m
|