Cytryniec Chiński
(Schisandra Chinensis)
Cytryniec
Chiński jest drzewiastym pnączem z rodziny cytryńcowatych,
pochodzi z terenów północnych Chin, występuje również na
Półwyspie Koreańskim oraz Rosji. Roślinę najczęściej możemy
spotykać w pobliżu rzek i strumieni. Cytryniec osiąga wysokość
od dziesięciu do dwunastu metrów wysokości, jest rośliną
jednopienną, która sama potrafi wytworzyć kwiaty męskie i
żeńskie. Wytrzymały na surowe warunki klimatyczne, preferuje gleby
lekkie, żyzne, lekko kwaśne oraz wilgotne, stanowisko półcieniste.
Roślina jest mało wytrzymała na susze, dlatego też wymaga
regularnego podlewania. Kwiaty drobne kremowobiałe, czasami różowe,
kwitnie od maja aż do czerwca. Liście mają kształt eliptyczny osadzone są na długi ogonkach. Cytryniec jest rośliną
wieloletnią, ozdobną oraz leczniczą. Okrywa owocu jest słodka,
miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, nasiona podczas
dłuższego przechowywania stają się słone. Posiada
wiele właściwości medycznych, które w sposób bardzo pozytywny
wpływają na nasze życie. Owoce
cytryńca używane są najczęściej do wytwarzania soku lub jako
susz do herbaty. Napar lub proszek z suszonych owoców oraz nasion
można stosować przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, senności,
wyczerpaniu, niedokrwistości, w chorobach płuc, przewodu
pokarmowego, wątroby oraz w celu zwiększania ostrości wzroku. Owoce rośliny nazywane są również jako Jagody Życia.
Roślina w pełni
mrozoodporna, w okresie wiosennym koniecznie wykonujemy zabieg cięcia,
przycinając zeszłoroczne pędy nad 12-15 pąkiem. Pnącze wymaga
zastosowania podpór, najgrubsze pędy należy przymocować,
możemy wykorzystać do tego pergolę, pnie drzew, stabilne altany
oraz ścinki.
Charakterystyczną
cechą rośliny jest cytrynowy zapach, który wydziela się zarówno z kory,
pędów, korzeni i liści.