>>Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe<<
Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie o wysokiej barierowości odporne na działanie czynników zewnętrznych
Skład: 100% specjalnie wyselekcjonowanych I Gatunek
suszonych jagód Cytryńca chińskiego (Schisandra chinensis)
kraj pochodzenia : Chiny
Schisandra Chinensis, czyli Cytryniec Chiński, to pospolite pnącze występujące głównie na terenie Chin.
Od wieków wykorzystywana w medycynie chińskiej, zwana jest „Wu Wei Zi", co po chińsku znaczy „pięć smaków”.
Ta niezwykła roślina ma działanie wzmacniające i tonizujące, poza tym wspomaga pracę wątroby,
działa odtruwająco i jest uznanym afrodyzjakiem.
W tradycyjnej medycynie chińskiej Schisandra stosowana była głównie jako środek poprawiający odporność i wzmacniający organizm.
Jej owoce cieszyły się uznaniem dzięki właściwościom pozwalającym dłużej zachować zdrowie i młody wygląd.
Schisandryna na wzmocnienie
Zerwane owoce Cytryńca Chińskiego można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci: suszu, soków,
wyciągów, naparów, nalewek itp. W Chinach mówi się, że jest to owoc o pięciu smakach, a to dlatego, że okrywa owocu
jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie, a wyciągi z nasion mają słonawy smak.
Owoce, podobnie jak liście i kora, zawierają schisandrynę - substancję o właściwościach wzmacniających i tonizujących.
Poza tym Cytryniec Chiński może pochwalić się także bogactwem innych elementów, takich jak witamina E i C, żelazo,
miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk ,magnez, potas, fosfor oraz flawonidy, saponiny, beta-sisterol oraz liganany.
Nie tylko afrodyzjak
Już w starożytnych Chinach wywar z liści Schisandry był stosowany jako afrodyzjak, ponieważ stymuluje pożądanie,
zwiększa potencję i wzmacnia energię seksualną.
Schisandra działa wzmacniająco i tonizująco oraz stymuluje układ nerwowy,
dzięki czemu pozytywnie wpływa na sprawność umysłową i fizyczną.
Polecany szczególnie dla sportowców.
Poza tym wspomaga trawienie i pracę oraz regenerację wątroby. Współczesne badania wskazują skuteczność Schisandry
przy chorobach wirusowych wątroby oraz jej uszkodzeń wywołanych różnymi czynnikami.
Za niektóre ze wskazanych powyżej właściwości odpowiadają lignany - schizandryna i jej pochodne,
które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Obecnie coraz więcej wskazuje bowiem, że wiele lignanów ma bardzo cenne
właściwości, stymulujące i adaptogenne, a także antybakteryjne i antynowotworowe.
Właściwości owoców schisandry:
- wzmacniające
- tonizujące
- stymulujące układ nerwowy
- poprawiające potencję
- antydepresyjne
- odtruwające
Zastosowanie:
- zmęczenie fizyczne i umysłowe; wyczerpanie (szczególnie wskazane dla sportowców)
- depresja, stres, napięcia
- niedokrwistość
- choroby wątroby
- problemy trawienne
- słaba ostrości wzroku
- choroby płuc
- pomaga w problemach z bezsennością
Sposób spożycia:
Zaleca się spożywanie suszonych owoców schisandry codziennie, w ilości ok. 10-20 sztuk, w dowolnej formie:
- w całości
- sproszkowane
- w formie herbatki (naparu): 1 łyżkę owoców zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem na 15 minut
(można parzyć wielokrotnie, aż do utraty swego kwaśno gorzkiego smaku).
- sposób tradycyjny: 3-5 łyżek gotujemy w 750ml wody na niskim ogniu przez 12-15 minut i wypijamy przez dzień.