CYTRYNIEC CHIŃSKI
SCHISANDRA CHINENSIS
wraz z instrukcją wysiewu i uprawy
TYLKO 4,99 ZŁ ZA 20 NASION
Owoce Cytryńca oraz liście i łodygi charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami zarówno leczniczymi jak i energetycznymi.
Są bogatym źródłem witamin E, schizandryny ( substancji tonizującej i wzmacniającej), łatwo przyswajalnych mikroelementów takich jak żelazo, nikiel, miedź, mangan, potas, molibden, tytan, cynk, magnes, potas i fosfor.
Dorasta do 10-12 m. Kwiaty kremowo-białe, czasami różowe.
Znakomicie wije się po pergolach, altanach, na płotach.
Cytryniec jest rośliną wieloletnią, ozdobną, leczniczą i techniczną.
Stosuje się go przy zmęczeniu fizyczny i umysłowym, senności, wyczerpaniu, depresji, niedokrwistości,
chorobach płuc, wątroby, przewodu pokarmowego.
Jest również doskonały w leczeniu problemów ze wzrokiem oraz stosuje się go do nauki (przyśpiesza zapamiętywanie).
Owoce można spożywać zarówno na surowo jak i po przetworzeniu np. w postaci suszu, nalewek, wyciągów i naparów.
Z liści można przygotować herbatę mającą działanie tonizujące i wzmacniające.
Natomiast z kory i pędów (zdrewniałych) można zrobić kawę.
W Chinach cytryniec zwany jest WU WEI ZI co oznacza „owoc o pięciu smakach” gdyż pokrywa owocu jest słodka,
miąższ jest kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciąg z owoców nabiera słonawego smaku.
Cytryniec to bardzo wartościowe pnącze pochodzące z Chin, Korei i Syberii.
Łączy w sobie zalety rośliny ozdobnej, konsumpcyjnej i leczniczej.
|