Cytryniec chiński to ładne, wieloletnie pnącze z rodziny cytryńcowatych o długich łodygach dorastających u nas do 5 metrów. Liście eliptyczne lub odwrotnie jajowate, zaostrzone, rosnące pęczkami na krótkopędach. Kwiaty białe lub kremowe (rzadko różowawe), zwisające, zebrane po 2-5 na różowoczerwonych szypułkach. Kwitnie w maju i czerwcu. Owoce dojrzewają we wrześniu - październiku. "Jagody" mają średnicę do 1 cm oraz kolor zazwyczaj jaskrawoczerwony. Owoce, liście, kora łodyg i korzeni wydzielają po potarciu specyficzny, cytrynowy zapach. Cytryniec jest zimotrwały i światłolubny, jednak młode rośliny dużo lepiej rosną w cieniu. Nie jest wytrzymały na suszę, gleba powinna być stale wilgotna. Cytryniec kwitnie i owocuje tylko wtedy, gdy jego pędy znajdują podpory, po których mogą się wspinać, owijając się zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Jest to cenna roślina lecznicza, której owoce zawierają duże ilości witamin (zwłaszcza witaminę C). W Chinach cytryniec nazywa się "u-wej-czy", co znaczy owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku.