Chińczycy powiadają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei
Zi, krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd
i ostrość wzroku, a wszystko to dzięki specyficznemu
wpływowi CYTRYŃCA na detoksyfikację i regenerację
wątroby.
Wu Wei Zi posiada również opinię
efektywnego toniku seksualnego, działającego zarówno na kobiety jak i
mężczyzn, 5 mililitrów ekstraktu dodane do lampki wina wywołuje przyjemnym
relaksujący nastrój......
W Chinach mówią że jest to owoc o pięciu
smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie
i cierpkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego
smaku.
Owoce cytryńca
używane są najczęściej do wytwarzania soku lub jako suszone. Napar z
suszonych owoców i nasion, albo też zmielony susz, używa się przy
zmęczeniu fizycznym i umysłowym, wyczerpaniu i osłabieniu ogólnym, a także
jako środek leczniczy przy niektórych schorzeniach. Z liści i kory
cytryńca można naparzać herbatkę o przyjemnym cytrynowym zapachu. Jest to
pnącze o obfitym, dekoracyjnym ulistnieniu i jadalnych owocach,
zawierających bardzo dużo witaminy C. Wszystkie organy: łodygi, liście,
korzenie, a szczególnie owoce, mają przyjemny zapach, podobny do owoców
cytryny. Szybko rośnie, roczne przyrosty pędów wynoszą od 1,5 do 2 m, po
4-5 latach uprawy osiąga wysokość około 5m. Nadaje się doskonale do
okrywania pergoli, ogrodzeń itd. |
HERBATKA Z
CYTRYŃCA: Dawkowanie: z suszonych owoców cytryńca przygotowujemy
herbatę, 2-4 łyżki jagód zalewamy 2 szklankami wody. Mieszankę
gotujemy,
doprowadzając do wrzenia, kontynuując podgrzewanie na zmniejszonym ogniu
przez ok. 12 minut. Herbatka poprawia samopoczucie, podnosi poziom energii, ma
dobroczynny wpływ na zdrowie psychiczne.
Lubi stanowiska
słoneczne z wilgotnym powietrzem. W miejscach silnie zacienionych nie
kwitnie, nie owocuje. Cytryniec chiński wymaga gleb żyznych,
próchnicznych, wilgotnych. Jest odporny na mróz nawet do -40`C
|