Chińczycy powiadają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei
Zi, krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd
i ostrość wzroku, a wszystko to dzięki specyficznemu
wpływowi CYTRYŃCA na detoksyfikację i regenerację
wątroby.
Wu Wei Zi posiada również opinię efektywnego
toniku seksualnego, działającego zarówno na kobiety jak i mężczyzn, 5
mililitrów ekstraktu dodane do lampki wina wywołuje przyjemnym
relaksujący nastrój......
W Chinach mówią że
jest to owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ
kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion nabierają
słonego smaku.
Owoce cytryńca używane są
najczęściej do wytwarzania soku lub jako suszone. Napar z suszonych owoców
i nasion, albo też zmielony susz, używa się przy zmęczeniu fizycznym i
umysłowym, wyczerpaniu i osłabieniu ogólnym, a także jako środek leczniczy
przy niektórych schorzeniach. Z liści i kory cytryńca można naparzać
herbatkę o przyjemnym cytrynowym zapachu. Jest to pnącze o obfitym,
dekoracyjnym ulistnieniu i jadalnych owocach, zawierających bardzo dużo
witaminy C. Wszystkie organy: łodygi, liście, korzenie, a szczególnie
owoce, mają przyjemny zapach, podobny do owoców cytryny. Szybko rośnie,
roczne przyrosty pędów wynoszą od 1,5 do 2 m, po 4-5 latach uprawy osiąga
wysokość około 5m. Nadaje się doskonale do okrywania pergoli, ogrodzeń
itd. |
HERBATKA Z
CYTRYŃCA: Dawkowanie: z suszonych owoców cytryńca przygotowujemy
herbatę, 2-4 łyżki jagód zalewamy 2 szklankami wody. Mieszankę
gotujemy,
doprowadzając do wrzenia, kontynuując podgrzewanie na zmniejszonym ogniu
przez ok. 12 minut. Herbatka poprawia samopoczucie, podnosi poziom energii, ma
dobroczynny wpływ na zdrowie psychiczne.
Lubi stanowiska słoneczne z
wilgotnym powietrzem. W miejscach silnie zacienionych nie kwitnie, nie
owocuje. Cytryniec chiński wymaga gleb żyznych, próchnicznych, wilgotnych.
Jest odporny na mróz nawet do -40`C |