Cytrynki z rumem i cynamonem
Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów, zawiera 1,2% obj. alkoholu
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, która znana jest jako afrodyzjak :). Otrzymuje się ją przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Występuje w dwóch postaciach, utarta na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Do naszych przetworów dodajemy prawdziwe laski cynamonu, dzięki którym otrzymujemy charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Cytryna posiada witaminy C i B1 oraz kwas cytrynowy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C wzmacnia odporność organizmu. Pomimo swojego kwaśnego smaku łagodzi kwasowość żołądkową ponieważ w organizmie działa zasadowo. Gorąca herbata z dodatkiem cytryny skutecznie gasi pragnienie nawet w upalne dni.
Witaminy zawarte są w miąższu, ale przede wszystkim w skórce i białych włóknach, dlatego nasze Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztuczmych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
Polecamy
Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu. W ten sposób uzyskujemy rozgrzewającą, korzenną, zimową herbatę.
Wspaniały dodatek do piwa i wina grzanego oraz ponczu.
Do sporządzania orzeźwiających napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu.
Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek.
Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu.
Kategoria: kkondzikkprzetwory |