Cytrynki z miętą
Słoiki szklane: pojemność 230 ml.
waga transpotrowa: 500g
Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Cytryna posiada witaminy C i B1 oraz kwas cytrynowy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C wzmacnia odporność organizmu. Pomimo swojego kwaśnego smaku łagodzi kwasowość żołądkową ponieważ w organizmie działa zasadowo. Gorąca herbata z dodatkiem cytryny skutecznie gasi pragnienie nawet w upalne dni.
Mięta nadaje wspaniały, orzeźwiający smak i aromat. Znana była już w starożytności, używali jej starożytni Chińczycy i Egipcjanie, uczniowie rzymskich filozofów wieńczyli sobie nią głowy, bo uważano wtedy, że pobudza ona do myślenia, natomiast starożytni Grecy poświęcili ją bogini Wenus określając jako afrodyzjak.
Witaminy zawarte są w miąższu, ale przede wszystkim w skórce i białych włóknach, dlatego nasze Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztuczmych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
Polecamy
Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu.
Latem polecamy orzeźwiającą herbatę mrożoną: herbatę w dzbanku schłodzić, dodać cytrynki z miętą wraz z syropem, dodać kostki lodu.
Do sporządzania orzeźwiających napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu.
Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek.
Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu.
Kategoria: kkondzikkprzetwory |