Cytrynki z imbirem
Słoiki szklane: pojemność 230 ml.
waga transportowa ok.500g
Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Trudno wymarzyć sobie lepszy napój rozgrzewający niż nasze Cytrynki z Imbirem. Rewelacyjne na chłodne, zimowe wieczory. Po dodaniu do herbaty rozgrzewają, a po dodaniu miodu otrzymujemy wspaniałą ochronę przed przeziębieniami.
Cytryna posiada witaminy C i B1 oraz kwas cytrynowy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C wzmacnia odporność organizmu. Pomimo swojego kwaśnego smaku łagodzi kwasowość żołądkową ponieważ w organizmie działa zasadowo.
Imbir posiada silne właściwości bakteriobójcze oraz ma szereg zastosowań leczniczych. Jako przyprawa i lek był stosowany już w starożytnych Indiach i Chinach, w Europie znany był już od X wieku. Nadaje ostry, wyrazisty smak cytrynom.
Witaminy zawarte są w miąższu, ale przede wszystkim w skórce i białych włóknach, dlatego nasze Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztuczmych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
Polecamy
Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu. W okresie częstych przeziębień proponujemy dodać łyżkę miodu.
Do sporządzania orzeźwiających napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z imbirowym syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu.
Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek.
Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu.
Kategoria: kkondzikkprzetwory |