Cytrynki z żurawiną
Słoik szklany: pojemność 230 ml.
Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Cytryna posiada witaminy C i B1 oraz kwas cytrynowy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C wzmacnia odporność organizmu. Pomimo swojego kwaśnego smaku łagodzi kwasowość żołądkową ponieważ w organizmie działa zasadowo.
Żurawina jest bogatym źródłem witamin C i A oraz witamin z grupy B. Spośród składników mineralnych należy wymienić potas, wapń, fosfor, magnez i jod. Pomaga w zapobieganiu chorobom serca i przewodu pokarmowego.
Witaminy zawarte są w miąższu, ale przede wszystkim w skórce i białych włóknach, dlatego nasze Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztuczmych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
Polecamy
Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu.
Do sporządzania orzeźwiających napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z imbirowym syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu.
Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek.
Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu.
Kategoria: kkondzikkprzetwory |