Data ważności-11.2017r.
Jeśli brakuje ci cynku w organizmie, to często łapiesz infekcje, nie masz apetytu, jesteś zmęczona, masz kłopoty z koncentracją, wypadają ci włosy i łamią się paznokcie. Większość z nas ma za mało cynku - jest on bowiem w produktach, które jemy zbyt rzadko i w małych ilościach.
Cynk, mimo że w organizmie mamy jedynie jego śladowe ilości (1,5–2,2 g), odgrywa ważną rolę.
- Wchodzi w skład ok. 80 enzymów.
- Pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów.
- Dzięki niemu odczuwamy smaki i zapachy.
- Broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Wzmacnia odporność organizmu i pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych (np. reumatoidalnego zapalenia stawów).
- Poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji, wspomaga leczenie depresji i schizofrenii.
- Chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem i zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach.
- Wpływa korzystnie na płodność, reguluje miesiączkowanie, przeciwdziała chorobom prostaty.
- Wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy.
- Łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej.
- Chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
- Przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia skóry. Jest skuteczny w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego, poparzeń, wyprysków, łuszczycy.
- Wzmacnia włosy i paznokcie.