Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CYNAMON MIELONY 50g NAJLEPSZY

14-05-2014, 8:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.08 zł     
Użytkownik radziowi
numer aukcji: 4151913488
Miejscowość Brzozów
Wyświetleń: 3   
Koniec: 14-05-2014, 8:22
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Cynamon to, prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata.
 
Pierwsza wzmianka o zastosowaniu tej rośliny pochodzi już z 2700 r. p.n.e.. Wiadomo, że Egipcjanie importowali cynamon z Chin już 2000 lat p.n.e.
 
Cynamon jest otrzymywany z cynamonowca kamforowego, rosnącego dziko w Chinach i Japonii. Jest to wiecznie zielone drzewo, rosnące na suchych, tropikalnych obszarach, osiągające wysokość do 10 metrów.
 
Młode liście cynamonowca są często czerwone, a wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną, mocno korzenną woń cynamonu.
 
W uprawienie cynamonowców, w celu pozyskania kory cynamonowej, ścina się długie laski i obrywa z nich korę, która, po wysuszeniu, trafia do handlu. Z liści powstaje olejek cynamonowy, o gęstej konsystencji i mocnym zapachu, stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Cynamon, jaki możemy kupić w sklepie, ma postać startego proszku, lub „ruloników”.

Zastosowanie w kuchni:
•    Cynamon jest stosowany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina.
•    Małe ilości cynamonu dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny, a także kompotów, deserów, ciast, piwa i wina grzanego.
•    Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz grzane wina.
•    Cynamon stosuje się w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej.
 
Właściwości lecznicze:
•    Olejek cynamonowy ma właściwości antyseptyczne.
•    W medycynie ludowej używa się cynamonu do leczenia przeziębienia, oraz w bólach mięśni, osłabieniu, zakłóceniach rytmu serca, chorobach skóry i chorobach kobiecych.

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje