Cynamon to, prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata.
Pierwsza wzmianka o zastosowaniu tej rośliny pochodzi już z 2700 r. p.n.e.. Wiadomo, że Egipcjanie importowali cynamon z Chin już 2000 lat p.n.e.
Cynamon jest otrzymywany z cynamonowca kamforowego, rosnącego dziko w Chinach i Japonii. Jest to wiecznie zielone drzewo, rosnące na suchych, tropikalnych obszarach, osiągające wysokość do 10 metrów.
Młode liście cynamonowca są często czerwone, a wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną, mocno korzenną woń cynamonu.
W uprawienie cynamonowców, w celu pozyskania kory cynamonowej, ścina się długie laski i obrywa z nich korę, która, po wysuszeniu, trafia do handlu. Z liści powstaje olejek cynamonowy, o gęstej konsystencji i mocnym zapachu, stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Cynamon, jaki możemy kupić w sklepie, ma postać startego proszku, lub „ruloników”.
Zastosowanie w kuchni:
• Cynamon jest stosowany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina.
• Małe ilości cynamonu dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny, a także kompotów, deserów, ciast, piwa i wina grzanego.
• Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz grzane wina.
• Cynamon stosuje się w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej.
Właściwości lecznicze:
• Olejek cynamonowy ma właściwości antyseptyczne.
• W medycynie ludowej używa się cynamonu do leczenia przeziębienia, oraz w bólach mięśni, osłabieniu, zakłóceniach rytmu serca, chorobach skóry i chorobach kobiecych.