Cykas nie należy do rodziny palm, choć jego wygląd na to, by wskazywał, a do rodziny Sagowcowate. Pochodzi z rejonów Azji południowo- wschodniej Azji. Charakteryzuje się ciemnozielonymi liśćmi, twardymi i skórzastymi, podobnymi trochę do paproci. Liście wyrastają z brązowego pnia, choć może się on pojawić dopiero po wielu latach. Ogólnie, jest to wolno rosnąca roślina, do pojawienia się kolejnego wieńca liści często mija ok. dwóch lat. W środku rośliny pojawiają się złoto-żółte kwiaty i owocostany. Cykas może dorosnąć nawet do dwóch metrów, lecz aby tak się stało muszą minąć dziesiątki lat, dlatego bez obaw może być stosowany w mieszkaniach.
Uprawa:
Cykas wymaga dużo światła, choć powinien być osłonięty przed bezpośrednim działaniem słońca. Poza tym wskazane jest zapewnić mu od czasu do czasu świeże powietrze. Jest wytrzymały, toleruje pomieszczenia z centralnym ogrzewaniem. Sagowiec nie wymaga wygórowanych temperatur, wystarcza mu temperatura na poziomie 15ºC- 18ºC, choć niższe również zniesie. Jeżeli chodzi o podlewanie, to winno być umiarkowane, podłoże wilgotne, uważać, aby nie przelać. Czasami, można pozwolić na przeschnięcie podłoża. Zimą ograniczamy podlewanie. Nawożenie, co dwa tygodnie, od wiosny do października. Przesadzamy nie za często, (co 2-3 lata). Podłoże powinno być próchnicze i dobrze przepuszczalne, więc dodatek gliny i piasku wskazany.