WITAM NA MOJEJ AUKCJI
PRZY ZAKUPACH
POWYŻEJ 200 ZŁ PRZESYŁKA
GRATIS
MAGNUM CYDR GRUSZKOWY 1,7 Kg
Cydr to lekki, gazowany napój alkoholowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji naturalnego soku . Od stuleci popularny w Anglii, Francji i Hiszpanii, teraz dostępny jest także w Polsce do przygotowania w warunkach domowych.
Z prezentowanego zestawu można przygotować cydr lub wino owocowe zmieniając ilośc cukru.
Zestaw do przygotowania 23 litrów wysokiej jakości cydru zawiera:
- skoncentrowany sok owocowy
- torebkę oryginalnych drożdży do cydru
- esencje smakową
- szczegółową instrukcję w języku polskim
Przygotowanie cydru nie jest skomplikowane i nie wymaga skomplikowanych przyrządów.
Do przygotowania cydru potrzebne będą: fermentator minimum 25 litrów pojemności, korek i rurka fermentacyjna, 1,3 kg cukru do zrobienia cydru lub 3,5 kg cukru do zrobienia wina owocowego oraz odpowiednie butelki. Butelki do zlania cydru powinny być specjalnie dobrane tak aby wytrzymały ciśnienie - plecamy butelki do piwa na kapsle lub z zamknięciem hemetycznym albo butelki do win musujących (szampana).
Do wyklarowania możemy zastotować klarmedel - dostepny na innej naszej aukcji - wówczas uzyskamy krystaliczny napó bez zmętnienia. Jednak jezeli cydr dłużej leżakuje wówczas sam się wylkaruje.
Temperatura fermentacji 20-28 oC
Przybliżony czas fermentacji 7-8 dni
Po około 2-3 tygodniach cydr jest gotowy do konsumpcji - naprawdę warto
|