ziemniak
zaraza ziemniaka
zalecana dawka: 2kg/ha
zalecana ilość wody: 200-400 l/ha
zalecane opryskiwanie: drobnokropliste
większą ilość wody stosować w uprawach zagęszczonych lub o silnie rozwiniętej naci ziemniaczanej.
Pierwszy zabieg wykonywać zgodnie z sygnalizacją lub
- na odmianach wczesnych – w okresie zawierania się roślin w międzyrzędziach,
- na odmianach późnych – z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby w danym rejonie na odmianach wczesnych.
Pomidor w gruncie
zaraza ziemniaka
zalecane opryskiwanie – drobnokropliste
zalecana dawka: 2,3 kg/ha
zalecana ilość wody: 700-800 l/ha
pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo zgodnie z sygnalizacją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na pomidorach lub na ziemniakach w danym rejonie.
Środek stosowania 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
Ogórek w grupie
mączniak rzekomy dyniowatych
zalecane dawki: 2,3 kg/ha
wysokość dawki dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczaniu oraz nasileniu choroby.
Zalecana ilość wody: 700-800 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczania.
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo zgodnie z sygnalizacją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na plantacjach w danym rejonie.
Cebula
mączniak rzekomy cebuli
zalecana dawka: 2,3kg/ha
zalecana ilość wody: 700 l/ha
pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo zgodnie z sygnalizacją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na cebuli nasiennej, uprawianej z dymki lub siewu ozimego w danym rejonie.
Środek stosować 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym, w odstępach co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
Zakupu środków ochrony roślin mogą dokonywać jedynie osoby pełnoletnie, lub posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28.