Curry należy do głównych “przypraw” kuchni indyjskiej, ale tak naprawdę stanowi nazwę potraw z warzyw, ryb lub mięsa w pikantnym sosie. Sama potrawa znana jest pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Nazwa pochodzi od tamilskiego “kari” a dosłownie znaczy "warzywa". Współcześnie w Europie curry kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich sproszkowanych przypraw. Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku lub barwę zawdzięczamy odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw w zależności od regionu z jakiego mieszanka pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy. Klasyczna curry indyjska jest łagodna w smaku i samej mieszance nadaje żółty kolor. Najważniejsze składniki mieszanki stanowią: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i chili. iejsze składniki mieszanki stanowią: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i chili. Zastosowanie: Curry używamy do potraw z białych mięs, wieprzowiny, baraniny, warzyw, jaj, a szczególnie do ryżu oraz sosów, gdyż nadaje potrawom apetyczny złocisty kolor. Curry używamy do potraw z białych mięs, wieprzowiny, baraniny, warzyw, jaj, a szczególnie do ryżu oraz sosów, gdyż nadaje potrawom apetyczny złocisty kolor.
|