Cuksy to alternatywa dla popularnych słodyczy, ponieważ są to smaczne drażetki z ksylitolem o smaku kakaowym. Wyprodukowano je z naturalnych składników w formie prasowanej. W trakcie wytwarzania nie stosowano żadnych "ulepszaczy", ani innych substancji chemicznych.
CUKSY to bardzo smaczne cukierki bez dodatku stearynianu magnezu.
Szczególnie polecane są dla diabetyków, dzieci oraz każdego, kto docenia cukier z brzozy, a mianowicie ksylitol.
Jedząc cuksy zapewniamy sobie zdrowie dla zębów, ponieważ ksylitol zapobiega próchnicy oraz chroni dziąsła. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (Candida albikans) w układzie pokarmowym, równocześnie skutecznie chroni przewód pokarmowy ograniczając rozwój bakterii jelitowych wywołujących owrzodzenia żołądka.
Ksylitol to biała krystaliczna substancja która,wygląda i smakuje podobnie jak biały cukier. Jest naturalnym zamiennikiem cukru, tyle tylko, że pozyskiwany z drewna brzozy. Posiada dużo niższy indeks glikemiczny oraz 40% kalorii mniej. Ksylitol sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu zalecany jest w profilaktyce osteoporozy.
Skład: ksylitol 96%, naturalny karob (mączka chleba świętojańskiego)– 5%, inulina (błonnik cykorii) – 3%.
Nadmierne spożycie może spowodować efekt przeczyszczajacy. Nie podawać dzieciom do lat 3.
Producent: PIĘĆ PRZEMIAN (SIMPATIKO).
Masa netto: 13g
Produkt najlepiej spożyć przed 03.12.2015