słodzone tylko ksylitolem
czyli jedynym zdrowym cukrem na rynku
o smaku miętowym
Jedne z nielicznych na rynku, prasowane cukierki do których produkcji użyto jedynie naturalne składniki. Podczas wytwarzania nie stosowana żadnych "polepszaczy" ani też innych substancji dodatkowych.
CUKSY to smaczne cukierki bez dodatku stearynianu magnezu!!! Cuksy to zdrowa alternatywa dla popularnych słodyczy, smaczne drażetki miętowe dla każdego.
Szczególnie polecane dla diabetyków, dzieci oraz każdego, kto docenia cukier z brzozy (ksylitol) W smaku przypominają cukierki czekoladowe, kakaowe a niektórym karmelowe i kakaowe. Kompozycja ksylitolu, korobu oraz inuliny dostarczy ciekawy wrażeń smakowych oraz zadba o Twoje zęby oraz układ pokarmowy.
Ksylitol to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy. Jest to biała krystaliczna substancja która, wygląda i smakuje podobnie jak biały cukier, 40% mniej kalorii niż biały cukier, 9x niższy indeks glikemiczny ZDROWIE DLA TWOICH ZĘBÓW Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m,in,Candida albicans) w układzie pokarmowym jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka Ksylitol sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu zalecany jest w profilaktyce osteoporozy wzmacnia mineralizacje szkliwa zębowego.
Skład: ksylitol 95%, naturalny aromat miętowy 5%.
Stomatolodzy potwierdzają, ze regularne spożywanie produktów słodzonych ksylitolem skutecznie zabezpiecza nas przed próchnicą.
Ksylitol jest w pełni bezpieczną, naturalną substancją dopuszczoną do obrotu przez Ministerstwo Zdrowia.
Masa: 13 g
Producent: Simpatiko
Więcej o ksylitolu:
Ksylitol jest naturalną substancją, którą można również znaleźć w warzywach i owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych - na przykład w brzozie. Jest to produkt pośredni, który pojawia się w procesie przemiany glukozy w organizmach ludzi oraz zwierząt, a także wielu roślin i mikroorganizmów. Ksylitol jest w naturalny sposób wytwarzany w naszych organizmach, w procesie normalnego metabolizmu w ilości ok. 15 gram dziennie. Ksylitol jest lustrzanym odbiciem cukru. W czasie, gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy. Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, popularny alternatywny słodzik, są cukrami sześciowęglowymi, wzmacniającymi niebezpieczne bakterie i grzyby.
Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Jest on dostępny pod w wielu postaciach. W formie krystalicznej może być stosowany w potrawach gotowanych i pieczonych lub też być stosowany jako słodzik do napojów. Stosowany jest również w gumach do żucia, miętówkach (dropsach) i w aerozolach do nosa.
Masa: 13 g
Producent: Simpatiko