Opis książki: Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. W Polsce choruje na nią około 2 mln osób. Na jej powstawanie i leczenie mają ogromny wpływ dieta i styl życia. Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia tej choroby, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.
Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne Epidemiologia cukrzycy Patogeneza i przyczyny cukrzycy Cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu 2 Czy można zapobiegać cukrzycy Cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu 2 Podstawowe zasady leczenia cukrzycy Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzycę typu 2 Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2 Podsumowanie Zalecenia żywieniowe Wartość energetyczna diety Spożycie węglowodanów Spożycie tłuszczów Spożycie białek Witaminy i składniki mineralne Alkohol Sól Praktyczne wskazówki Zamienniki cukru i żywności o obniżonej zawartości cukru Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych Zamienniki cukru - Poliole - Intensywne substancje słodzące Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach - Wybór z grupy produktów zbożowych - Wybór z grupy warzyw i owoców - Wybór z grupy produktów mlecznych - Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników - Wybór z grupy tłuszczów - Sól - Cukier i słodycze - Płyny Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal
|