Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CUKROWNICTWO GORZELNICTWO PIWO ITP. Tech.Chem 1923

01-03-2012, 10:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 79.99 zł     
Użytkownik szmucpagina
numer aukcji: 2084552998
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 32   
Koniec: 06-02-2012 19:30:12
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny 7,50 zł

    • List polecony priorytetowy 9 zł






      Tytuł:

      BIBLJOTEKA PODRĘCZNIKÓW CHEMICZNYCH WYDAWANA PRZEZ J. HARABASZEWSKIEGO
      TOM IV


      TECHNOLOGJA CHEMICZNA

      CZĘŚĆ DRUGA




      Autor:
      H. OST
      PROFESOR POLITECHNIKI W HANOWERZE

      PRZEKŁAD Z UPOWAŻNIENIA AUTORA
      POD REDAKCJĄ
      J. HARABASZEWSKIEGO i J. ZAWADZKIEGO


      Wydawnictwo i rok wydania:
      19 2 4 WYDAWNICTWO M. ARCTA W WARSZAWIE


      Stan: db brak wierzchniej czesci grzbietu, przytarcia okladki, pieczatka z ksiegarni na stronie wstepnej, przytarcia na stronie wstepnej

      Oprawa: twarda

      Ilość stron: od 375 do 687 str.

      Format: 18x25 cm

      Ilustracje: posiada

      Spis treści:
      Spis rzeczy części drugiej.
      Oleje mineralne - - - - n - - , - 375
      Smoła z węgla kamiennego 375.-Olej skalny 382.-Benzyna 386.-Nafta do oświetlenia 388.-Olej gazowy i olej średni 389.-Oleje smarne 390 -Para­fina i gudron 392-Wosk ziemny 394.-Asfalt 395.-Smoła z węgla bru­natnego 396.-Wosk montanowy 399.-Zużytkowanie torfu 399.-Zwęglanie drzewa 400.—Ocet surowy, kwas octowy 403.—Spirytus drzewny, alkohol metylowy 406.—Terpentyna 408.—Kwas szczawiowy i mrówkowy 408.
      Tłuszcze 410
      Otrzymywanie tłuszczów 412.—Tłuszcze zwierzęce 416.—Oleje i tłuszcze
      roślinne 418. - Oleje utwardzone 419. — Woski 421. — Rozróżnianie tłusz­
      czów 422.—Daty znamienne niektórych tłuszczów 423. — Mleko 423.—Masło
      425.—Ser 427.—Margaryna. Masło sztuczne 428.-Oleje schnące. Pokosty
      i lakiery 429.-Lakiery tłuste. Żywice 431. - Kauczuk 432.—Mydło 434.—
      Stearyna i świece 438.—Gliceryna 443. przekład J. Harabaszewsktego.
      Substancje wybuchowe 446
      Rtęć piorunująca 449.—Proch czarny 451.—Proch chloranowy 452.—Oksy-likwit 453. Nitrogliceryna, olej minowy 453.-Dynamity 455.—Bawełna strzelnicza j456.—Aromatyczne związki nitrowe 460.—Substancje rozsadza­jące, bezpieczne 461.—Prochy bezdymne 463.—Zapałki i fosfor 466.
      Cukrownictwo . . . . . . . . . . . . . . . 468
      Obraz rozwoju przemysłu cukrowniczego w b. Królestwie Kongresowem 470.— Burak cukrowy 472.-Wyrób cukru surowege. Otrzymywanie soku 474 Czyszczenie soku dyfuzyjnego 479.—Cedzidła prasowe (błotniarki) 482. Za­gęszczanie soku drogą odparowywania 484.—Przerób cukrzycy. Wyrób cukru surowego 489.—Fabrykacja cukru surowego, schemat 491.—Rafinowanie cukru 493.-Odcukrzanie melasu—Cukier z trzciny cukrowej. Cukier kolonjalny 501.—Cukier z sorga, palm i klonów 503.
      Skrobia i cukier skrobiowy. Celuloza 505
      Skrobia ziemniaczana 508.—Skrobia pszenna 510.—Skrobia ryżowa 512.
      Cukier skrobiowy 513.—Cukier przemieniony; miód; fruktoza 518.—Substancje
      słodzące sztuczne 517.—Dekstryny, guma skrobiowa 518.—Celuloza i jedwab
      sztuczny 519. Celuloza siarczynowa 520.—Jedwab sztuczny, jedwab z celulozy
      526.-Masy plastyczne 529 przekład J. Babińskiego.
      Przemysł fermentacyjny 531
      Enzymy 531.-Fermentacja 533.-Fermentacja alkoholowa. Grzybki drożdżowe 533.-Drożdże winne 537.-Bakterje, grzybki rozszczepkowe 538.—Płeśniaki 54—Wino 540-Skład wina. Analiza chemiczna 544.-Piwo 545. Przy­gotowanie słodu 547,—Przygotowanie brzeczki 551.-Fermentacja 558.—Piwo 561.—Specjalne piwa górnej fermentacji 562. Alkohol. Spirytus 562.-Opo­datkowanie spirytusu 567.—Alkoholometrja 567. Gorzelnie ziemniaczane 568.—Gorzelnie zbożowe 574. Gorzelnie melasowe 574.-Drożdżownie 575.— Drożdże mineralne 577. Spirytus z drzewa 577.-Dystylacja 578.-Rafinowanie surówki 584. Kwas octowy ze spirytusu 587. Fermentacja mleczna 588.
      przekład .S. Przemyskiego.
      Barwniki
      BarwDiki mineralne 590. Białe 590. Czerwone i czerwono brunatne 592 Żółte o93. Niebieskie i zielone 593. Brunatne i czarne 594.
      przekład L. Kossakowskiego.
      - IV
      Naturalne barwniki organiczne 594. Błękitne 595. Czerwone 595. Żółte 596 Sztuczne barwniki organiczne 597. Barwniki trójfenylometanowe 600. Fuksyna 601. Fiolet anilinowy 603.—Błękit anilinowy 604. Zieleń malachi­towa 604.—Barwniki fenolowe 605.—Barwniki kwasu ftalowego, ftaleiny 605. - Barwniki azowe 607.-Barwniki dwuazowe 612.—Barwniki zapra­wowe i chromujące się 613.—Barwniki dwuaminowe 614.—Barwniki antra­cenowe 616. Barwniki indygowe 619. Barwniki siarkowe 624.—Barwniki różnych grup 625.—Farby organiczne substancjalne.—626.
      przekład J. Strasburgera
      Farbiarstwo i drukarstwo 628
      Włókna 628. Bielenie 631. Farbowanie 633. Barwniki zasadowe 636.-
      Barwniki kwasowe 637.—Substantywne barwniki dla bawełny 638.—Barwniki
      zaprawowe 639.-Barwniki kadziowe 641.—Barwniki siarkowe 643.-Barwniki,
      tworzone na włóknie 643.—Barwniki mineralne 644.-Farbowanie umunduro­
      wania 645. Drukowanie tkanin 646. Niektóre metody drukowania tkanin
      bawełnianych. Barwniki zaprawowe 647. Barwniki zasadowe 649. Wy- .
      Łończanie 651. . k przekład E. Trepki.
      Atrament . . . . . . . . . Z . ... . .652
      przekład J. Harabaszewskiego.
      Garbarstwo . . . . . . . . . . . . . . . 654
      Garbowanie roślinne 656.-Białoskórhictwo 660.—-Garbowanie chromowe 660.—
      Garbowanie zamszowe 661.-^Inne sposoby garbowania 662.
      . r przekład L. Moidżeńskiego..
      Klej . . . .- ;-- Z . , Z; ; . _ .- -... . ,. . . . 664
      przekład J. Harabaszewskiego.
      668
      Skorowidz

      Dodaj do ulubionych Sprzedających

      Dodatkowe informacje w zakładce "strona o mnie"

      Pozostałe książki - moje aukcje


      Zdjęcia/skany poddane kompresji - mogą występować charakterystyczne zniekształcenia - zwłaszcza wokół liter.