Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cukromierz - pomiar stężenia cukru wskaźnik okazja

16-03-2015, 10:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7.50 zł     
Użytkownik OGRODSOJKA
numer aukcji: 5091282658
Miejscowość Tarnowskie Góry
Wyświetleń: 12   
Koniec: 16-03-2015 10:29:42
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

032 [zasłonięte]2300

603[zasłonięte]215

 

 

PL 10 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0769525 [zasłonięte] 000000

 

 

Po zakupie towaru proszę o wybranie formy dostawy i zapłaty to umożliwi sprawnie wysłać towar

 

 

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w stopniach Ballinga.

GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA
- pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w stopniach Blg,
- probówka ( plastikowa ) - do przeprowadzenia pomiaru,
Urządzenie skalowane jest w temperaturze 20°C.

BADANIE MOSZCZU
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),

Uwaga:
Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło 22 do 25 Blg°.

Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.
BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°).
Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).





Dodano 2[zasłonięte]012-01 10:41
Wybierając opcje przesyłki listownej ekonomicznej i priorytetowej decydują się Państwo na przesyłkę nierejestrowaną, która nie ma potwierdzenia nadania.