Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cukromierz - pomiar stężenia cukru w moszczu HIT!!

09-02-2014, 23:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8.60 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 8.60 zł     
Użytkownik swiatdrozdzy
numer aukcji: 3874487695
Miejscowość Rzeszów
Kupiono sztuk: 9    Licytowało: 8    Wyświetleń: 111   
Koniec: 09-02-2014 23:50:48
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt

Świat Drożdży S.C.

35-011 Rzeszów
ul. Dojazd Staroniwa 2/31


Tel.:
+48 [zasłonięte] 371 800
+48 [zasłonięte] 266 006

E-mail: [zasłonięte]@swiatdrozdzy.pl

 

mbank

31 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 744174

Wysyłka

Sposób wysyłki:


  1. List priorytetowy 5zł (do każdej kolejnej szt. dopłata 1zł).
  2. List polecony ekonomiczny 4zł (do każdej kolejnej szt. dopłata 1zł).

 

Cukromierz - pomiar stężenia cukru w moszczu lub w brzeczce piwnej

Specyfikacja produktu

Cena: 8.60 zł

Opis produktu

 

Cukromierz - pomiar stężenia cukru

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w stopniach Ballinga.

GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA


- pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w stopniach Blg,
- probówka ( plastikowa ) - do przeprowadzenia pomiaru,
Urządzenie skalowane jest w temperaturze 20°C.

BADANIE MOSZCZU


W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:


- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),

Uwaga:


Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło 22 do 25 Blg°.


Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.


BADANIE BRZECZKI PIWNEJ


Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°).


Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).


© PanelReklamowy


© PanelReklamowy