Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cukinia Striato D Italia najlepsza włoska odmiana

29-05-2012, 2:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł      Najwyzsza cena licytacji: 1.80 zł     
Użytkownik frezja36
numer aukcji: 2345231381
Miejscowość Internet
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 9   
Koniec: 18-05-2012 22:55:13
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 nasion cukinii Striato D’Italia

Striato D’Italia jest odmianą rozpoznawaną i uprawianą w wielu krajach. Wyjątkowo cenną cechą tej cukinii jest to, że nawet duże owoce mają miękką skórkę – nie ma więc potrzeby jej obierania. Pochodzi z południa Włoch, w Polsce bardzo ceniona i popularna. Owoce maczugowate z delikatnymi bruzdami, o skórce marmurkowatej, ciemnozielonej z długimi jasnozielonymi plamami. W miarę dojrzewania owoców plamy stają się żółte. Miąższ kremowo zielony, szczególnie smaczny u młodych owoców. Przez smakoszy cukinia ta ceniona za wyjątkową kruchość i smak miąższu. Cukinię tę charakteryzuje wysoka wydajność młodych owoców, z jednej rośliny może ich być ok. 5 kg. Cukinia pochodzi z południa Europy a jej uprawę upowszechnił w Polsce Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach. Jest delikatniejsza w smaku od kabaczka i można ją spożywać ugotowaną lub bardzo młodą - surową w sałatkach. Cukinia, podobnie jak dynia, ma dużo witaminy A oraz nieco soli mineralnych (potasu, wapnia, fosforu) i wit z grupy B. Owoce nie kumulują metali ciężkich, cukinia może więc być uprawiana w bardziej zanieczyszczonych rejonach Polski. Może być uprawiana w donicy na balkonie.

Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami.
Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.


Delikatna zupa krem z cukinii


· 2 średnie marchewki
· 4 średnie lub 2 spore cukinie
· 5 dag masła
· 1 litr bulionu (może być z kostki)

Wyjątkowa zupa krem z cukinii, smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu.

1. Wrzucamy masło do rozgrzanego garnka. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną w 0,5 cm talarki marchew. Dusimy ją ok. 10 min od czasu do czasu mieszając.

2. Do marchwi dodajemy umytą (nie obraną) i pokrojoną w półksiężyce o grubości 1 cm cukinię i dusimy ją jeszcze przez 5 min. Zalewamy ją bulionem i gotujemy wszystko ok. 5-10 min aż cukinia będzie miękka.

3. Blenderem miksujemy zupę, ewentualnie doprawiamy ją do smaku, choć nie powinna być ostra. Masło nadaje jej aksamitny, delikatny smak.

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.