Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 nasion cukinii Striato D’Italia Striato D’Italia jest odmianą rozpoznawaną i uprawianą w wielu krajach. Wyjątkowo cenną cechą tej cukinii jest to, że nawet duże owoce mają miękką skórkę – nie ma więc potrzeby jej obierania. Pochodzi z południa Włoch, w Polsce bardzo ceniona i popularna. Owoce maczugowate z delikatnymi bruzdami, o skórce marmurkowatej, ciemnozielonej z długimi jasnozielonymi plamami. W miarę dojrzewania owoców plamy stają się żółte. Miąższ kremowo zielony, szczególnie smaczny u młodych owoców. Przez smakoszy cukinia ta ceniona za wyjątkową kruchość i smak miąższu. Cukinię tę charakteryzuje wysoka wydajność młodych owoców, z jednej rośliny może ich być ok. 5 kg. Cukinia pochodzi z południa Europy a jej uprawę upowszechnił w Polsce Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach. Jest delikatniejsza w smaku od kabaczka i można ją spożywać ugotowaną lub bardzo młodą - surową w sałatkach. Cukinia, podobnie jak dynia, ma dużo witaminy A oraz nieco soli mineralnych (potasu, wapnia, fosforu) i wit z grupy B. Owoce nie kumulują metali ciężkich, cukinia może więc być uprawiana w bardziej zanieczyszczonych rejonach Polski. Może być uprawiana w donicy na balkonie. Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami. Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę. Delikatna zupa krem z cukinii
· 2 średnie marchewki · 4 średnie lub 2 spore cukinie · 5 dag masła · 1 litr bulionu (może być z kostki) Wyjątkowa zupa krem z cukinii, smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu. 1. Wrzucamy masło do rozgrzanego garnka. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną w 0,5 cm talarki marchew. Dusimy ją ok. 10 min od czasu do czasu mieszając. 2. Do marchwi dodajemy umytą (nie obraną) i pokrojoną w półksiężyce o grubości 1 cm cukinię i dusimy ją jeszcze przez 5 min. Zalewamy ją bulionem i gotujemy wszystko ok. 5-10 min aż cukinia będzie miękka. 3. Blenderem miksujemy zupę, ewentualnie doprawiamy ją do smaku, choć nie powinna być ostra. Masło nadaje jej aksamitny, delikatny smak. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
|