Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 nasion cukinii Lungo Bianco
Cukinia Lungo Bianco jest bardzo ceniona za delikatny, kruchy, kremowy miąższ i wspaniały, łagodny, słodki smak. Na świecie jest wiele odmian cukinii, ale właśnie ta uznana jest za jedną z najsmaczniejszych. Należy do bardzo plennych odmian. Owoce mają barwę seledynową, osiągają długość ok. 10-40 cm. Waga maksymalnie do 3 kg. Jak w przypadku każdej cukinii owoce należy zbierać młodziutkie, takie do 20 cm. Są wtedy najsmaczniejsze. Cukinie ceniona jest przez osoby dbające o wagę, gdyż należy do niekalorycznych warzyw – zawiera tylko 15 kalorii w 10 dag. We Włoszech dusi się tę odmianę ze szpinakiem, pomidorami, bazylią i kawałkiem pora. Uzyskana potrawka jest chętnie wykorzystywana jako farsz do naleśników lub podawana ze spaghetti. Owoce nie kumulują metali ciężkich, cukinia może więc być uprawiana w bardziej zanieczyszczonych rejonach Polski. Może być uprawiana w donicy na balkonie. Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami. Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę. Nasiona pochodzą ze sprawdzonych, zagranicznych farm nasiennych. Czekoladowe ciasto z cukinii
Składniki: · 115 g miękkiego masła · pół szklanki oleju · 250 g cukru pudru · 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii · 1 łyżeczka sody oczyszczonej · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 2 duże jajka · pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego · 300 g mąki pszennej · 60 g kakao · 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej · 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g) · 60 g posiekanej gorzkiej czekolady · szczypta soli
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, potem cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie cały czas miksując. Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, potem dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: · 100 g gorzkiej czekolady · 40 g masła · garść orzechów włoskich
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście, ułożyć orzechy. Odstawić do zastygnięcia polewy.
|