CUKIER TRZCINOWY DEMERARA
SANTE
Drobny - Extra Fine
NIERAFINOWNY
Masa netto: 500 g
Termin przydatności do spożycia: co najmniej 02.2015 r.
Cukier trzcinowy skarb Mauritiusa....
Cukier trzcinowy typu Demerara - pochodzi ze słonecznej wyspy Mauritius położonej na Oceanie Indyjskim.
Sekretem jego wspaniałego smaku i bogatego aromatu jest trzcina cukrowa, która rośnie na niezwykle żyznych wulkanicznych popiołach tej wyspy. Cukier trzcinowy typu Demerara ekstra fine (drobny) charakteryzuje się złotobrązowymi, drobnymi kryształkami o delikatnym, wyrafinowanym smaku.
Cukier trzcinowy jest podstawą wielu receptur, w których wykorzystuje się jego aromat w kombinacji z zapachem wanilii, cynamonu i orientalnych przypraw.
Nadaje charakterystyczny karmelowy smak i brązowy kolor różnego rodzaju ciastom i ciasteczkom. Cukier trzcinowy jest świetnym dodatkiem do lodów, konfitur i likierów.
Stosowany jest również jako przyprawa wzmacniająca smak oraz zapach wielu potraw.
Przygodę z cukrem trzcinowym warto rozpocząć od... kawy lub herbaty. Krok drugi - domowe wypieki. Warto go użyć zarówno do dekoracji, jak i podkreślenia barwy oraz smaku ciasta. Sprawdza się także w potrawach słodko-kwaśnych oraz różnego rodzaju sosach.
Przepis na aromatyczną kawę:
- Zaparz w imbryczku swoją ulubioną kawę.
- Do filiżanki nalej 2/3 jej objętości oraz dodaj ciepłego mleka doprawionego odrobiną wanilii i cynamonu.
- Dodaj kilka kryształków cukru trzcinowego do smaku.
Rozkoszuj się wybornym smakiem i aromatem tak przyrządzonego napoju.