Kraj pochodzenia: Paragwaj
Produkcja: Asociacion Agricola Canera del Sur
Certyfikacja Fairtrade: WFTO
Certyfikacja organiczna: Organic Certyfication UK5
Raw Cane to granulowany
cukier trzcinowy o lekkim smaku melasy. Stosowany
jest również jako przyprawa. Wzmacnia smak potraw: peklowanego
mięsa, dresingów do sałatek, ciemnych sosów do mięs i drobiu
oraz pikantnych zup. Doskonale podkreśla smak domowych dżemów i
likierów. Często jest stosowany do dekoracji wykwintnych deserów.
Trzcina
cukrowa (cukrowiec lekarski) pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej
Gwinei. Jest to wieloletnia trawa uprawiana w wilgotnym klimacie
równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca, temperatury
powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube
łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów,
są wypełnione silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze
słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała
trzcina zawiera około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada
naturalny, złotobrązowy kolor, a otrzymuje się go poprzez
krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku. Wówczas
powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty
cienką warstwą melasy.
Zastosowanie
cukru trzcinowego wykracza daleko poza kulinarne smakołyki. Trzcinę
cukrową od dawna stosuje się w medycynie ludowej i
ziołolecznictwie. Już przez Starożytnych uznana została za lek,
który potrafi wyleczyć wiele schorzeń. Znano jej liczne zalety
m.in. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka
kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono
objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także
zapalenia i przeziębienia z gorączką.