Cukier trzcinowy nie posiada jedynie wartości słodzących. Już w czasach historycznych szybko stał się również ekskluzywnym środkiem dla elit, zazwyczaj lekarstwem podawanym w pigułkach na łagodzenie bólu głowy. Zastosowanie cukru trzcinowego wykracza daleko poza kuchnię. Trzcinę cukrową od dawna stosuje się w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Starożytni uznawali ją za lek, który potrafi wyleczyć wiele dolegliwości. Znano i ceniono jej liczne zalety m.in. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Muscovado, jest cukrem brązowym o silnym smaku melasy
Znany jest również jako cukier z Barbadosu lub cukier wilgotny. Muscovado jest bardzo ciemno brązowy, grubszy i bardziej lepki niż większość cukru brązowego. Smak i kolor pochodzi od soku z trzciny cukrowej. Ma wysoką odporność na wysokie temperatury i długi okres ważności. Jest powszechnie stosowany do pieczenia.
Muscovado ma 11kcal/4g (ok. 1 łyżeczka)
Produkowany w odpowiednich warunkach jest odżywczo bogatszy niż inne cukry brązowe czy rafinowane i zachowuje większość naturalnych minerałów pochodzących z soku trzciny cukrowej.
Muscovado najlepiej pasuje do kawy i innych napojów gorących.
Polecamy również:
Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje!
Największy wybór bakalii i produktów BIO i EKO na allegro!
|