Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cukier trzcinowy (drobny) Raw Cane 0,5kg

03-03-2012, 13:20
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 6.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: 6.90 zł     
Użytkownik shishkapl
numer aukcji: 2099803848
Miejscowość Wrocław
Kupiono sztuk: 1    Zostało sztuk: 9    Licytowało: 1    Wyświetleń: 31   
Koniec: 05-03-2012 07:55:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



Kontakt i odbiór osobisty :

WROCŁAW
ul. Myszkowska 7
tel.: 694 [zasłonięte] 872
[zasłonięte]33152






Wszystkie paczki wysyłamy firmą kurierską

DPD

Powinna dotrzeć w ciągu 48h
od momentu zaksiegowania wpłaty na naszym koncie

Chcesz zaoszczędzić na przesyłce :

+ zamów kilka przedmiotów - wyślemy je w jednej paczce za którą płacisz tylko raz
+ odbierz osobiscie pod jednym z adresów powyżej




Cukier trzcinowy (drobny) Raw Cane 0,5kg

Kraj pochodzenia: Mauritius

Jest to produkt  Fair Trade

Certyfikacja Fairtrade: FLO-CERT

Produkcja: spółdzielnia non-proft 'Craft Aid'

 

Raw Cane to granulowany cukier trzcinowy o lekkim smaku melasy. Stosowany jest również jako przyprawa. Wzmacnia smak potraw: peklowanego mięsa, dresingów do sałatek, ciemnych sosów do mięs i drobiu oraz pikantnych zup. Doskonale podkreśla smak domowych dżemów i likierów. Często jest stosowany do dekoracji wykwintnych deserów.

 

Cukier ten jest produktem Fair Trade (czyli pochodzi ze Sprawiedliwego Handlu), oznacza to, że farmerzy pracujący przy jego produkcji prócz godziwej zapłaty, mogą cieszyć się odpowiednimi warunkami socjalnymi pracy. Dodatkowo cukier ten jest pakowany przez organizację Craft Aid, która zrzesza i wspiera osoby niepełnosprawne gwarantując im możliwość zatrudnienia.  Kupujesz zatem podwójnie etyczny produkt, a w zamian za to cieszysz się doskonałej jakości cukrem, charakteryzującym się wspaniałym smakiem naturalnej trzcinowej melasy. 

 

Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski) pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej Gwinei. Jest to wieloletnia trawa uprawiana w wilgotnym klimacie równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca, temperatury powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów, są wypełnione silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała trzcina zawiera około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada naturalny, złotobrązowy kolor, a otrzymuje się go poprzez krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku. Wówczas powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty cienką warstwą melasy. 

 

Zastosowanie cukru trzcinowego wykracza daleko poza kulinarne smakołyki. Trzcinę cukrową od dawna stosuje się w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Już przez Starożytnych uznana została za lek, który potrafi wyleczyć wiele schorzeń. Znano jej liczne zalety m.in. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką.





Paczki wysyłamy po wpływie należności na konto





Nr konta na ktory należy wpłacic należność za aukcję to

INTELIGO

50 1020 5558 1111
1665 5120 0020



FAJKI WODNE
TYTONIE
AKCESORIA
WĘŻE
WĘGIELKI
WAZY