Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cukier trzcinowy/ brązowy Lavazza 5g x 1000 szt.

12-04-2015, 14:40
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 135.77 zł     
Użytkownik eTrading24_pl
numer aukcji: 5174129503
Miejscowość STRZYZOW
Zostało sztuk: 5    Wyświetleń: 9   
Koniec: 12-04-2015 14:40:01
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Cukier trzcinowy/ brązowy Lavazza 5g x 1000 szt.

http://etrading24.pl/media/products/b812c2f2a48c77a7f007<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>989d97874/images/thumbnail/big_93c25600abfd87d29e04292a2b8ef173.jpg?lm=140<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>7599
Cena brutto: 135,77 zł
Kod produktu: [zasłonięte]40004
Producent: LAVAZZA

Opis

Cukier trzcinowy/ brązowy Lavazza 5g x 1000 szt.

 

Cukier trzcinowy porcjowany Lavazza: 5g x 1000 saszetek

 

Cukier trzcinowy - nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej. Jest obok cukru buraczanego jedną z dwóch najpopularniejszych odmian cukrów jadalnych spożywanych na świecie. W nierafinowanej formie stanowi ważny składnik kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskiej, znany pod angielską nazwą jaggery, a także kuchni meksykańskiej (piloncillo) oraz innych krajów Ameryki Łacińskiej (panela). Jego głównym składnikiem jest sacharoza.

W tym, jak słodki jest sok z trzciny cukrowej pierwsi zorientowali się mieszkańcy Nowej Gwinei i już ok. 8000 p.n.e. zaczęli ją uprawiać. Później trzcina zawędrowała do Polinezji, na Filipiny i dotarła też na kontynent azjatycki, do Chin, Indochin i Indii. Produkcję cukru jako artykułu spożywczego rozpoczęto po raz pierwszy w Indiach ok. 3000 p.n.e. W sanskrycie cukier nazywał się siakkar lub sarkar(piasek, żwir). Około 1000 p.n.e. w Chinach żuto kandyzowaną trzcinę. Popularny przesąd mówił, że jest doskonałym środkiem na popęd seksualny. W jednym z dokumentów pochodzącym z ok. 400 p.n.e. z Indii, wspomina się o cukrze dodawanym do mleka, budyniu ryżowego, mąki i napoju imbirowego.

W tym czasie w Europie jedynym znanym środkiem słodzącym był miód. Dopiero po podboju Indii przez Aleksandra Macedońskiego (327 p.n.e.), dzięki jednemu z jego dowódców, niejakiemu Nearchosowi, dotarła do Europy wiadomość o istnieniu trzciny rodzącej miód.

Do Rzymu sprowadzano niewielkie ilości, bardzo drogiego cukru, lecz używano go wyłącznie w celach medycznych. Cukier z Indii nie tylko wędrował na zachód, ale także na wschód. W IV w. z Bengalu importowano go do Chin. Musiał stawać się coraz popularniejszy, skoro zaczęto udoskonalać uprawę trzciny cukrowej i produkować cukier w czystej postaci. Z Indii umiejętność uprawiania trzciny cukrowej przejęli Persowie. Jego szerszą popularyzację zawdzięczamy Arabom, którzy od VII w. rozprowadzali go po całym Bliskim Wschodzie. Powstały dzięki nim plantacje w Syrii, Palestynie, Egipcie, Hiszpanii, na Cyprze, Krecie i Sycylii. Wtedy sanskrycki siakkar przerodził się w arabski sukkar. Od muzułmanów, ok. 1300, uprawy trzciny i produkcji cukru nauczyli się chrześcijanie.

Podczas gdy na Bliskim Wschodzie cukier stawał się coraz popularniejszy i sięgali po niego także średniozamożni, w Europie był przez całe Średniowiecze ekskluzywnym środkiem dla elit, zazwyczaj lekarstwem podawanym w pigułkach, jako remedium na ból głowy. Największym ośrodkiem handlu cukrem stała się Wenecja. W 1319 rozpoczęto dostarczać go do Anglii, ówczesna cena, w przeliczeniu na dzisiejszą wartość dolara, wynosiła ok. 100 $ za 1 kilogram. W 1374 wyruszył pierwszy transport cukru do Danii, a w 1390 do Szwecji. W 1493 Krzysztof Kolumb w drugą podróż do Ameryki zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Pierwsza plantacja powstała na Hispanioli (później zwanej Santo Domingo), a stamtąd uprawa rozprzestrzeniła się powoli w całym Nowym Świecie.

W okresie Renesansu w Europie spożycie cukru było jeszcze niewielkie i wynosiło ok. 1 łyżki na głowę w ciągu roku. W latach 1[zasłonięte]350-14 w Anglii kosztował on 10 razy drożej od miodu. Produkcja cukru coraz bardziej rosła. Również Portugalczycy zajęli się produkcją cukru; powstały plantacje na Maderze, Azorach i Wyspie św. Tomasza i to oni po raz pierwszy wykorzystali do tej pracy niewolników. 

Jednak do XVI w. decydujące znaczenie w przemyśle cukrowniczym miał import ze wschodu, a nie produkcja własna. Do 1530 w Nowym Świecie prawdopodobnie nie było więcej niż 12 plantacji. Niemniej już w 1516 z Karaibów wyruszyła do Europy pierwsza wysyłka cukru, a ok. 1650 na rynku zaczął przeważać cukier właśnie tego pochodzenia. Głównymi centrami produkcji stały się: Barbados, Jamajka i Kuba, później także Brazylia. Wszędzie tam wykorzystywano do pracy na plantacjach niewolników pochodzących z Afryki i po części pracowników najemnych. W roku 1800 całkowita produkcja cukru na świecie wynosiła 250 000 ton.

Pod koniec XIX w. cukier trzcinowy zaczął tracić swą pozycję na rzecz cukru buraczanego, aby w roku 1880 zająć drugie miejsce – wówczas to produkcja cukru buraczanego przekroczyła po raz pierwszy światową produkcję cukru trzcinowego. W 1900 produkcja roczna cukru osiągnęła 11 milionów ton, z czego cukier buraczany stanowił 50%.

 

 

 


Etrading 24

Firma eTrading24.pl od samego początku istnienia jest firmą rodzinną. Kultywowanie tradycji oraz dbanie o nienaganny wizerunek firmy jest jedną z głównych przesłanek naszego działania. Zespół energicznych, młodych ludzi stale podnoszących swoje kwalifikacje – TO NASZA SIŁA !!!

Wysokie standardy obsługi, sprawdzona jakość oferowanych produktów oraz terminowa realizacja zamówień i zobowiązań handlowych sprawiają, że eTrading24.pl to stabilny, rzetelny i niezawodny partner handlowy.

Od wielu lat oferujemy swoim Klientom najnowsze produkty renomowanych światowych marek z branży high-endowego wyposażenia kuchni i nie tylko… Marki takie jak WMF, JURA czy BROIL KING pozycjonowane są bardzo wysoko na całym rynku światowym co sprawia, że w poszczególnych branżach możemy oferować – TO, CO NAJLEPSZE !!!

Ciśnieniowe, automatyczne ekspresy do kawy oraz sama kawa to nasza pasja, którą nieustannie rozwijamy pomagając naszym Klientom w wyborze optymalnego urządzenia oraz jakościowego ziarna spełniającego ich oczekiwania. Oferujemy ekspresy dwóch marek Premium, a mianowicie szwajcarskiej JURY i niemieckiego WMF-u.
Od wielu lat posiadamy też w swojej ofercie najwyższej klasy naczynia, noże, narzędzia kuchenne oraz małe AGD marki WMF.
Nie poprzestajemy jednak na wyposażeniu “kuchni i jadalni” i kilka lat temu zaczęliśmy swoją przygodę w segmencie out-door…
Dzięki wieloletniej pracy i zaangażowaniu możemy się dzisiaj poszczycić jedną z najwyższych sprzedaży grilli gazowych marki BROIL KING w Polsce. Również w dziedzinie grilli, Klienci mogą liczyć z naszej strony na rzetelną i fachową pomoc w wyborze optymalnego urządzenia. Największą wartością są dla nas zadowoleni i powracający Klienci.

Naszą misją jest profesjonalne świadczenie usług, a więc fachowe, obiektywne i uczciwe doradztwo, które ułatwia Klientowi podejmowanie właściwych decyzji. W tym celu obserwujemy rynek, śledzimy najnowsze trendy i nieustannie dopasowujemy swoją ofertę do wymagań oraz oczekiwań naszych Klientów.

Firma eTrading24.pl to synonim nowoczesności, wszechstronności, niezawodności i zaufania.

Z poważaniem,
Zespół eTrading24.pl oraz Właściciele.

INFORMACJA HANDLOWA

Na pytania chętnie odpowiemy od godziny 8:00 - 16:00

(od poniedziałku do piątku)


» Biuro Obsługi Klienta

Realizacja zamówień:

e-mail: [zasłonięte]@etrading24.pl
tel.: +48 696 [zasłonięte] 042


Marki: Broil King, Jura, LotusGrill

e-mail: [zasłonięte]@etrading24.pl
tel.: +48 660 [zasłonięte] 242
(od 8:00 do 20:00)


» Konto bankowe
87 1320 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5376343 [zasłonięte] 200001

FORMY PŁATNOŚCI