CUKIER KOKOSOWY Z KWIATÓW KOKOSU 500g
100% czysty, nierafinowany, organiczny cukier kokosowy (Cocos nucifera) pozyskiwany w tradycyjny sposób ze świeżego soku pąków kwiatowych palmy kokosowej.
Cukier kokosowy, to najnowszy produkt otrzymywany z palmy kokosowej. Pozyskiwany ze słodkiego, wodnistego soku, uzyskiwanego z naciętych pąków kwiatowych. Wypływający sok jest zbierany, a następnie odstawiany aż do momentu odparowania nadmiaru wody, uzyskując w ten sposób gęsty płyn. Po jego filtracji, jest on w gotowany, aż do momentu wytrącenia się cukru. Następnie podlega on procesowi granulacji. Powstały granulat, ma brązowy, wręcz karmelowy kolor. Wielkością przewyższa te, występujące w standardowym cukrze białym.
Co wyróżnia cukier z kwiatu kokosa od innych powszechnie znanych cukrów
Cukier kokosowy, jest niezwykle bogaty w minerały. Do najważniejszych zaliczyć możemy żelazo, cynk, wapń oraz potas. Zawiera również polifenole oraz przeciwutleniacze. Cukier kokosowy zawiera też znaczne ilości inuliny, tj. włókien, których główną zaletą jest spowalnianie wchłaniania glukozy przez nasz organizm. Jest także bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy B1, B2, B3 oraz B6. Jego atutem jest bardzo niski indeks glikemiczny.
Jak najlepiej stosować cukier z kwiatu kokosa
Organiczny cukier z kwiatu kokosa to idealna alternatywa dla tradycyjnego cukru. Znakomity wręcz do słodzenia domowych deserów, musli, ciast czy ciasteczek, a także napojów i koktajli. Może być również używany do wyrobu odżywek proteinowych czy batonów energetycznych.
Charakteryzuje się łagodnym, karmelowym smakiem oraz niezwykle intensywnym i niepowtarzalnym aromatem!
Właściwości:
- długotrwałe źródło energii
- nierafinowany
- tradycyjnie wytwarzany
- bez żadnych dodatków, niebielony
- może być podgrzewany do zastosowań kuchennych
- ma niższy indeks glikemiczny, niż cukier rafinowany, co powoduje mniejsze skoki cukru we krwi