ORGANICZNY CUKIER KOKOSOWY
BANABAN ORGANIC
Waga 500g
Cukier kokosowy Banaban Organic nazywany przez ludy Banaban Ka maimai powstaje ze świeżego nektaru kokosowego, który jest zbierany z soków owocowych drzewa kokosowego i natychmiast przetworzony, aby zapobiec fermentacji. Świeży sok jest następnie gotowany i odparowany do postaci granulek, krystalizuje się i wygląda jak cukier.
Cukier kokosowy Banaban Organic powstaje ze 100% czystego naturalnego cukru kokosowego, do którego w procesie wytwarzania nie były dodawane środki zapobiegające fermentacji, takie jak wapno, wodorotlenek wapnia, tak jak to się dzieje podczas obróbki cukru trzcinowego.
Cukier kokosowy jest zrobiony ze 100% czystego soku kokosowego i nie jest mieszany z innymi cukrami, np. palmowym czy trzcinowym.
Jakie są stężenia sacharozy, fruktozy i glukozy w cukrze kokosowym?
Zawartość sacharozy w świeżym soku kokosowym wynosi około 12%, chociaż może się to różnić w zależności od rodzaju drzewa, w granicach 10 – 14%.
Aby z syropu kokosowego powstał cukier kokosowy, sok jest gotowany aż będzie znacząco słodszy i bardziej skoncentrowany, do momentu aż płyn całkowicie odparuje. Kiedy jest zupełnie suchy, tworzą się kryształki, które zawierają około 85% sacharozy, 3% fruktozy i 2% glukozy, o kolorze od jasnego do ciemnego brązu i charakterystycznym kokosowym smaku.
Dodatkowe informacje na temat Cukru kokosowego
Kolor, słodkość i smak cukru mogą się różnić w zależności od gatunku kokosa, pory roku, kiedy był uprawiany, gdzie był uprawiany, a nawet od sposobu, w jaki sok był redukowany.
Korzyści dla zdrowia
Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35 i jest sklasyfikowany jako niski indeks glikemiczny żywności. Jest uznawany za zdrowszy od tradycyjnego białego czy brązowego cukru. Może być używany jako zamiennik do słodzenia kawy, herbaty, pieczenia i gotowania.
Cukier kokosowy ma wysoką zawartość minerałów, jest bogatym źródłem potasu, magnezu, cynku i żelaza. Poza tym zawiera witaminy B1, B2, B3 i B6. W porównaniu do brązowego cukru, cukier kokosowy ma dwa razy więcej żelaza, cztery razy więcej magnezu i ponad 10 razy więcej cynku.
Sok kokosowy, z którego powstaje cukier kokosowy zawiera 16 aminokwasów. Aminokwasem o najwyższym stężeniu jest Glutamina, która jest bardzo pomocna w leczeniu poważnych dolegliwości, takich jak urazy, oparzenia, skutki uboczne leczenia nowotworów, a także leczenie urazów pooperacyjnych. Wiadomo także, że skraca czas rekonwalescencji po zabiegach.
Cukier kokosowy jest również bogaty w witaminy. Najwięcej jest inozytolu, który pomaga zmniejszyć zapotrzebowanie na leki przeciwbólowe, obrzęk w leczeniu oparzeń, jest też sprzymierzeńcem w łagodzeniu objawów neuropatii cukrzycowej. Ze względu na jego korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy i jego rolę w rozwoju zdrowych komórek, inozytol jest zalecany do leczenia stanów lękowych, depresji dwubiegunowej, zaburzeń nastroju oraz paniki.
*** Pojęcia cukier kokosowy i cukier palmowy są używane zamiennie w niektórych regionach świata. Jednak są to dwa różne produkty, gdyż cukier palmowy pochodzi z drzewa Palmyra, a cukier kokosowy z palmy kokosowej.
Produkty linii Banaban posiadają liczne certyfikaty, są produktami organicznymi, nie zawierają glutenu, dzięki czemu są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej czy Paleo.
Skład: czysty odparowany nektar kokosowy (Ka maimai)
Data przydatności: Czerwiec 2016
Waga: 500g
Na naszych aukcjach dostępne są także inne produkty z orzecha kokosowego!
PROMOCJA!!!
- Kupując na naszych aukcjach co najmniej 2 produkty, za łączną sumę przekraczającą 100 zł otrzymujesz GRATIS Pomadkę ochronną z olejkiem arganowym (do wyboru w kolorze czerwonym lub bezbarwna)
- Kupując co najmniej 2 produkty, za łączną sumę przekraczającą 200 zł otrzymujesz GRATIS Glinkę - do wyboru Rassoul, Biała lub Zielona.
Prosimy poinformować o wyborze w komentarzu do zamówienia.