CUKIER KOKOSOWY GRUBY ( Gula Java Brut) - 100 % nieoczyszczonego cukru kokosowego BIO, 250g, Bovis 9.000, -30 Yin, GI 35
CUKIER KOKOSOWY (GULA JAVA) - TO COŚ WIĘCEJ NIŻ TYLKO CUKIER
W książce "The Secret Life of Plants" Peter Tompkins, pisze że świeży sok z trzciny cukrowej zawiera 8.500 jednostek zdrowych składników odżywczych.
Rzeczywiście korzenie trzciny cukrowej są w stanie wydobyć składniki odżywcze z gleby na głębokości 4,5 metra. Jednak po przetworzeniu w biały lub
brązowy cukier, praktycznie nie zawiera składników odżywczych i minerałów. Aby organizm mógł przyswoić te puste kalorie cukru, musi korzystać ze śliny,
soków żołądkowych, soków jelitowych i enzymów, W ten sposób co najmniej 5 minerałów i 5 witamin, takich jak chrom, cynk i magnez są pozyskiwane
z organizmu. W ten sposób rezerwy organizmu zostają wyczerpane. Mała ilość cukru oczyszczonego nie zaszkodzi, jednak jego codzienne spożywanie może
mieć negatywny wpływ na stan zdrowia. Jest to tzw. cichy zabójca. Cukier Kokosoy (Gula Java) to bardzo zdrowy produkt którego można używać codziennie.
ORAC jest sposobem mierzenia siły antyoksydantów zawartych w produkcie. ORAC to skrót od Oxygen Radical Absorbence Capacity
(Zdolność wiązania wolnych rodników) i wskazuje on na to jak skutecznie dany rodzaj pożywienia pomaga wiązać wolne rodniki.
Przeciętna osoba powinna w ciągu dnia spożywać od 3000 do 5000 jednostek. Im większa wartość wskaźnika ORAC tym więcej
antyoksydantów zawartych w jedzeniu.
CUKIER KOKOSOWY, DODATKOWY DOCHÓD DLA 850 RODZIN
Ze względu na cukier kokosowy Amanprana współpracuje z Lestari Mandiri oraz Hivos. Stowarzyszenie Lestari walczy w interesie właścicieli małych farm,
oraz ich rodzin w centralnej Javie. Hivos to humanitarna organizacja pracująca w kierunku zgodnego i wolnego świata.
Organizacja ta dąży też do równouprawnienia dla kobiet. Projekt ten skupia się na prawach człowieka, stąd nazywamy go Fair World.
Współpracujemy ze stowarzyszeniami farmerów w Centralnej Javie, które nadzorują proces produkcji oraz zbierania cukru kokosowego zgodnie z zasadami ekologicznymi.
Obie organizacje są członkami Organic Alliance, czyli organizacji, która dąży do osiągnięcia większej produkcji produktów organicznych w Indonezji.
Razem chcemy zapewnić dodatkowy dochód dla 2 tys. rodzin w Javie oraz chronić ich środowisko. Drzewa kokosowe w ogrodach dają im plony.
Cukier kokosowy uznawany jest za najbardziej trwałą formę cukru. Jest to opinia organizacji do spraw żywności i rolnictwa.
Co to jest „Gula Java” ?
Gula Java to cukier z kwiatu kokosu pochodzący z Javy. Zbierany z drzew kokosowych słodki nektar jest czymś wyjątkowym.
Nektar ten powoli zmienia się w przepyszny bogaty cukier w czasie mieszania na patelni i pozwala na rozkoszowanie się
słodkością oraz delikatnym smakiem karmelu o każdej porze dnia
GANDHI I CUKIER KOKOSOWY
Gandhi, 3 maja 1939r.: „Spożywanie cukru kokosowego to sposób na rozwiązanie problemu głodu na całym świecie.
Z soku drzewa kokosowego można otrzymać cukier, tak słodki jak miód ... Natura stworzyła ten produkt, aby nie mógł być
przetwarzany w fabrykach. Cukier palmowy może być produkowany wyłącznie w środowiska drzew palmowych.
Miejscowa ludność może z łatwością przetworzyć ten nektar w cukier kokosowy.
To droga do rozwiązania problemu głodu na całym świecie. Jest to także antidotum na cierpienie"
JAK STOSOWAĆ CUKIER KOKOSOWY (GULA JAVA) ?
Cukier Kokosowy (Gula Java) może być używany jako substytut cukru trzcinowego lub buraczanego, agawy lub syropu. Można go używać
do słodzenia kawy lub herbaty. Cukier ten jest idealny jako dodatek do jabłek pieczonych w piecu, pieczonych bananów, naleśników, ciast,
wafli, wyrobów cukierniczych i ciastek lub jako dodatek do twarogów, Smakuje równie wyśmienicie po dodaniu do koktajlów (np. Mojito,
Caipirinha ...). Możesz również użyć cukru kokosowego jako dekoracji na krawędziach szklanki, kieliszkach i innych naczyniach do koktajli
i napojów. Idealnie dodaje energii
Orac i antyoksydanty
Antyoksydanty zapewniają ochronę przed procesem starzenia oraz atakują aktywne wolne rodniki. Wartości antyoksydantów w żywności są wyrażone w skali ORAC.
Świeże warzywa, nasiona roślin strączkowych oraz owoce zajmują wysokie pozycje w skali ORAC.
Zioła i klika podstawowych olejów znajdują się na samej górze listy. Im niższy poziom przetworzenia tym wyższe miejsce na liście ORAC.
Generalnie przyjęto, że nasz organizm potrzebuje od 3.000 do 5.000 jednostek według skali ORAC. Pomaga to w ochronie przed wolnymi rodnikami.
Skala Bovis oraz aktywność
Sałata zebrana bezpośrednio z pola oraz sałata kompasowa mają bardzo różny poziom energii. Jak możemy zmierzyć poziom energii u roślin?
Andre Bovis opracował skalę, która mierzy aktywność różnych rzeczy. Według tej skali zdrowi ludzie posiadają od 6,500 do 8,000 jednostek energii w skali Bovis.
Na najniższym stopniu tej skali osoba staje się podatna na choroby a jej poziom energii jest znacznie zmniejszony. Znany holender Robert H. Steelooper powiedział:
„Produkty żywieniowe o wartości mniejszej niż 7,000 jednostek według skali pobierają energię z organizmu, co wpływa na podatność na choroby.
Produkty żywnościowe powyżej 7.500 jednostek dostarczają energii i są uważane za dobre dla zdrowia.
Powyżej 9,000 produkty żywnościowe maja nawet działanie oczyszczające i terapeutyczne”
Indeks glikemiczny
Stopień, dzięki któremu węglowodany (cukry) w pokarmie zwiększają poziom cukru w naszym organizmie jest wyrażony jako wartość GI.
Żywność z małą wartością GI (poniżej 50) utrzymuje poziom cukru na odpowiednim poziomie.
Żywność o wysokim GI (powyżej 70) powoduje znaczne wahania poziomu cukru we krwi.
Daktyle, białe bagietki i pasternak zwyczajny maja wysoką wartość GI. Pomimo, że dostarczają chwilowej energii, osoby które nie ćwiczą odczują z czasem znużenie.
Równowaga Yin i Yang
Yin i Yang to przeciwieństwa, ale jednocześnie uzupełniają sie i zależą od siebie. Według medycyny indonezyjskiej oraz chińskiej,
dla zdrowej osoby obydwie z tych energii powinny być mniej więcej równe. Kobiety posiadają więcej Yin niż Yang a mężczyźni
wręcz odwrotnie. Osoby, które nie maja zachowanej równowagi w organizmie maja zbyt dużo Yin lub Yang. Jeżeli Yin dominuje, Yang potrzebuję większej uwagi i na odwrót.
Terapia biegunowości Marc’a Elsen’a zakłada, że: „jeżeli dana osoba jest chora można stwierdzić że jej wartości na wszystkich skalach nie maja zachowanej równowagi.
Trzeba zachować równowagę pomiędzy Yin i Yang”.