Cukier kokosowy BIO 250g
producent: PlanetBIO d.o.o. |
Cukier kokosowy jest naturalnym zdrowym słodzikiem, ponieważ posiada bardzo niski wskaźnik glikemiczny (GI), w porównaniu do innych cukrów. Dlatego jest odpowiedni dla diabetyków, jak również osób z nadwagą.
Palma kokosowa jest znana w Indonezji i na Filipinach jako drzewo życia. Wszędzie gdzie rośnie stanowi niewyczerpane źródło różnych materiałów, wykorzystywanych w codziennym życiu okolicznych mieszkańców. Jej pień jest wykorzystywany do budowy domów i meblarstwa, natomiast powłoka i łuski z kokosów służą jako ogień zastępując w piecach drewno. Kobiety wiążą garść liści kokosowych i używają je do sprzątania śmieci. Korzystają także z liści, aby wykonać specjalne ozdoby podczas ceremonii ślubu i jako specjał kulinarny, zwany »ketupat«. W kuchni jednak częściej znajdują zastosowanie: mleczko kokosowe, miąższ i olej kokosowy, a kwiaty palmy kokosowej są wykorzystywane do produkcji cukru kokosowego - naturalnego środka słodzącego.
Właściwości:
Cukier kokosowy jest naturalnym zdrowym słodzikiem, ponieważ posiada bardzo niski wskaźnik glikemiczny (GI), w porównaniu do innych cukrów. Dlatego jest odpowiedni dla diabetyków, jak również osób z nadwagą. Wskaźnik glikemiczny kokosowego cukru, na podstawie wyników badań z USA, Japonii, Filipin i Australi, waha się w zakresie 35 do 54 jednostek. Dla porównania: wskaźnik glikemiczny w takiej samej ilości innych cukrów, takich jak biały rafinowany, muscovado mają zakres od 65 do 100. Syrop klonowy ma 69 lub więcej GI, a miód 70 lub więcej.
Poza niskim indeksem glikemicznym, cukier kokosowy znany jest również z zawartości wielu minerałów. Jest bogatym źródłem potasu, magnezu, cynku i żelaza. Zawiera podwójną ilość żelaza, cztery razy więcej niż magnezu i ponad dziesięć razy więcej cynku niż brązowy cukier! Jest także źródłem witamin, zwłaszcza witaminy B1, B2, B3 i B6.
Tabela poniżej przedstawia różnice we właściwościach odżywczych pomiędzy cukrem kokosowym,, brązowym cukrem trzcinowym i rafinowanym białym:
Minerały (mg / l w suchej masie)
|
Cukier kokosowy
|
Cukier brązowy
|
Cukier biały
|
Azot (N)
|
2020
|
100
|
0
|
Fosfor(P)
|
790
|
30
|
0.7
|
Potas(K)
|
10300
|
650
|
25
|
Wapń (Ca)
|
60
|
240
|
60
|
Magnez (Mg)
|
290
|
70
|
10
|
Sód(Na)
|
450
|
20
|
10
|
Chlor (Cl)
|
4700
|
180
|
100
|
Siarka (S)
|
260
|
130
|
20
|
Bor (B)
|
6
|
0
|
0
|
Cynk(Zn)
|
21
|
2
|
1.2
|
Mangan (Mn)
|
1
|
2
|
0
|
Żelazo (Fe)
|
22
|
0.6
|
0.6
|
Miedź(Cu)
|
2
|
12.6
|
1.2
|
Zastosowanie:
Wykorzystywany jako słodzik zamiast cukru. Znakomity do słodzenia deserów, musli, ciast itp. Cukier kokosowy posiada łagodny posmak karmelu. Dla wyjątkowych doznań smakowych spróbuj cukru z kwiatu palmy kokosowej jako dodatek do napojów i koktajli, takich jak np. Mojito i Caipirinhas.
Pochodzenie:
Indonezja
SI EKO-003