Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cukier kokosowy BANABAN organic 500g Cukrzyca

14-06-2015, 11:49
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 49 zł     
Użytkownik Magvita
numer aukcji: 5358513714
Miejscowość stara gadka
Wyświetleń: 10   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Wyłączny dystrybutor marek:

Kontakt

Magvita
Tomasz Pietrusiński

ul. Czartoryskiego 17
95-030 Stara Gadka

NIP: 728[zasłonięte]225-58
REGON: 101[zasłonięte]481

[zasłonięte]@magvita.pl
tel: +48 [zasłonięte] 401 423

Płatności

Na naszych aukcjach
akceptujemy następujące
formy płatności:

Przelew na konto
Przesyłka za pobraniem

Bankowość Detaliczna

BRE Banku SA
mBank
45 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 742413

Dostawy

Płatność przelewem: 10 zł

Za pobraniem: 13 zł

Po więcej szczegółów
zapraszamy do zakładki
„O NAS”


100% CUKIER KOKOSOWY

 

BANABAN ORGANIC

 

 

 

 

Waga 500g

 

 

 

 

 

 

Lud Banaban został wygnany ze swojej wyspy z powodu wyniszczenia środowiska, które spowodowane było rozwojem kopalni fosfatów. Do dnia dzisiejszego lud ten jest zapomniany i stara się walczyć o przetrwanie z dala od swego domu na Fidżi. 

 

Kupując produkty marki BANABAN pomagacie ludom wyspy Banaba szukać sprawiedliwości i uznania, a także zachować kulturalną tożsamość.

 

 

 

Cukier kokosowy Banaban Organic nazywany przez ludy Banaban Ka maimai powstaje ze świeżego nektaru kokosowego, który jest zbierany z soków owocowych drzewa kokosowego i natychmiast przetworzony, aby zapobiec fermentacji. Świeży sok jest następnie gotowany i odparowany do postaci granulek, krystalizuje się i wygląda jak cukier.

 

Cukier kokosowy Banaban Organic powstaje ze 100% czystego naturalnego cukru kokosowego, do którego w procesie wytwarzania nie były dodawane środki zapobiegające fermentacji, takie jak wapno, wodorotlenek wapnia, tak jak to się dzieje podczas obróbki cukru trzcinowego.

 

Cukier kokosowy jest zrobiony ze 100% czystego soku kokosowego i nie jest mieszany z innymi cukrami, np. palmowym czy trzcinowym.

 

 

 

Jakie są stężenia sacharozy, fruktozy i glukozy w cukrze kokosowym?

 

Zawartość sacharozy w świeżym soku kokosowym wynosi około 12%, chociaż może się to różnić w zależności od rodzaju drzewa, w granicach 10 – 14%.

 

Aby z syropu kokosowego powstał cukier kokosowy, sok jest gotowany aż będzie znacząco słodszy i bardziej skoncentrowany, do momentu aż płyn całkowicie odparuje. Kiedy jest zupełnie suchy, tworzą się kryształki, które zawierają około 85% sacharozy, 3% fruktozy i 2% glukozy, o kolorze od jasnego do ciemnego brązu i charakterystycznym kokosowym smaku.

 

 

 

Dodatkowe informacje na temat Cukru kokosowego

 

Kolor, słodkość i smak cukru mogą się różnić w zależności od gatunku kokosa, pory roku, kiedy był uprawiany, gdzie był uprawiany, a nawet od sposobu, w jaki sok był redukowany.

 

 

 

Korzyści dla zdrowia

 

Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35 i jest sklasyfikowany jako niski indeks glikemiczny żywności. Jest uznawany za zdrowszy od tradycyjnego białego czy brązowego cukru. Może być używany jako zamiennik do słodzenia kawy, herbaty, pieczenia i gotowania.

 

Cukier kokosowy ma wysoką zawartość minerałów, jest bogatym źródłem potasu, magnezu, cynku i żelaza. Poza tym zawiera witaminy B1, B2, B3 i B6. W porównaniu do brązowego cukru, cukier kokosowy ma dwa razy więcej żelaza, cztery razy więcej magnezu i ponad 10 razy więcej cynku. 

 

Sok kokosowy, z którego powstaje cukier kokosowy zawiera 16 aminokwasów. Aminokwasem o najwyższym stężeniu jest Glutamina, która jest bardzo pomocna w leczeniu poważnych dolegliwości, takich jak urazy, oparzenia, skutki uboczne leczenia nowotworów, a także leczenie urazów pooperacyjnych. Wiadomo także, że skraca czas rekonwalescencji po zabiegach.

 

 

Cukier kokosowy jest również bogaty w witaminy. Najwięcej jest inozytolu, który pomaga zmniejszyć zapotrzebowanie na leki przeciwbólowe, obrzęk w leczeniu oparzeń, jest też sprzymierzeńcem w łagodzeniu objawów neuropatii cukrzycowej. Ze względu na jego korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy i jego rolę w rozwoju zdrowych komórek, inozytol jest zalecany do leczenia stanów lękowych, depresji dwubiegunowej, zaburzeń nastroju oraz paniki. 

 

 

 

*** Pojęcia cukier kokosowy i cukier palmowy są używane zamiennie w niektórych regionach świata. Jednak są to dwa różne produkty, gdyż cukier palmowy pochodzi z drzewa Palmyra, a cukier kokosowy z palmy kokosowej. 

 

 

 

 

Produkty linii BANABAN posiadają liczne certyfikaty, są produktami organicznymi, nie zawierają glutenu, dzięki czemu są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej czy Paleo.

 

 

 

 

Skład: czysty odparowany nektar kokosowy (Ka maimai)

 

Data przydatności: Czerwiec 2016

 

Waga: 500g

 

 

Na naszych aukcjach dostępne są także inne produkty z orzecha kokosowego!

 

 

PROMOCJA!!!

  • Kupując na naszych aukcjach co najmniej 2 produkty, za łączną sumę przekraczającą 100 zł otrzymujesz GRATIS Pomadkę ochronną z olejkiem arganowym (do wyboru w kolorze czerwonym lub bezbarwna)
  • Kupując co najmniej 2 produkty, za łączną sumę przekraczającą 200 zł otrzymujesz GRATIS Glinkę - do wyboru Rassoul, Biała lub Zielona.


 

Prosimy poinformować o wyborze w komentarzu do zamówienia.

 

 

 

 

 

 

W razie pytań proszę pisać na adres: [zasłonięte]@magvita.pl lub dzwonić 517 [zasłonięte] 423

 

Zobacz inne produkty