Ksylitol jest naturalnym produktem pozyskiwanym z brzozy.
Ksylitol czyli cukier brzozowy jest to biała, krystaliczna substancja, która smakuje i wygląda jak cukier. Szybciej się rozpuszcza, a w ustach wywołuje uczucie świeżości. Xsylitol otrzymywany jest przez uwodornienie ksylozy z hemicelulozy drewna brzozy. W przyrodzie występuje zarówno w drzewach liściastych (np. brzoza, buk), oraz w owocach i warzywach ( np w kolbach kukurydzy)
Ksylitol pod względem odziaływania na organizm człowieka jest "odwrotnością" cukru. Posiada on właściwości prozdrowotne i może być spożywany przez wszystkich, którzy dbają o zdrowie. W przeciwieństwie do cukru tworzy w organizmie odczyn zasadowy, przez to:
- zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł
- ogranicza rozwój pleśniaków i drożdżaków (m.in. Candidia albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
Ksylitol wzmacnia efekt przyswajania wapnia w organizmie, dzięki temu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wspomaga mineralizację szkliwa zębowego
|