Składniki: Ciasto na naleśniki czekoladowe (około 20 sztuk o średnicy 18 cm): • 50 g masła • 50 g ciemnej czekolady (użyłam Wedla 64% kakao) • 1 szklanka (250 ml) mleka • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie) • 1 płaska łyżka kakao • 2 małe lub średnie jajka • 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) • 150 g mąki pszennej
Nadzienie: • około 500 - 700 g truskawek • 3 łyżki cukru pudru + dodatkowo 1/2 szklanki • 500 g twarogu śmietankowego o konsystencji musu (np. President) • 1 laska wanilii • cukier puder do posypania naleśników
Przygotowanie:
- Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 - 60 minut. Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki. Można też ciasto wstawić do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.
- Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Na każdego naleśnika nakładać po około 3 łyżki ciasta, rozprowadzać je sprawnym ruchem ręki po całej patelni. Pierwszy naleśnik smażyć na natłuszczonej patelni (np. masłem), później wystarczy smarować patelnię odrobiną tłuszczu co trzeci - czwarty naleśnik, ale nie jest to konieczne.
- Truskawki pokroić na kawałki. Odłożyć szklankę truskawek i zmiksować je na mus z około 3 łyżkami cukru pudru. Twaróg śmietankowy wymieszać z resztą (1/2 szklanki) cukru pudru. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, wymieszać z masą serową.
- Każdy naleśnik smarować od jaśniejszej strony około 2 łyżkami nadzienia serowego i nakładać po 4 - 5 kawałki truskawek. Posypać cukrem pudrem i od razu podawać z ciepłym musem truskawkowym. Naleśniki najlepiej odgrzewać na patelni, bez nadzienia, na koniec posmarować serem, złożyć na pół i zdjąć z patelni. Smacznego!
Na tej aukcji licytujesz: Opakowanie nasion Truskawka Temptation wraz z szczegółowym opisem uprawy i pielęgnacji.
|