Firma Coopers Brewery jest nie tylko znanym producentem wysokiej jakości piw, ale i największym na świecie wytwórcą chmielonych ekstraktów słodowych do samodzielnego warzenia piwa w domu. Do produkcji koncentratów używane są jedynie czyste i naturalne składniki: słód jęczmienny, chmiel, suszone drożdże piwowarskie i woda (bez konserwantów i innych dodatków).
Zestaw dla piwowarów domowych Coopers India Pale Ale (do przygotowania piwa domowego). Wspaniałe, mocno nachmielone piwo, stworzone przez Anglików w Indiach w 1832 roku z tęsknoty za tradycyjnym, angielskim piwem typu ALE.
Masz dosyć piwa o tym samym płytkim smaku, chcesz spróbować czegoś szczególnego, wyjątkowego w smaku i aromacie?
Trafiłeś idealnie...
Nic trudnego nie stoi na Twojej przeszkodzie abyś zrobił dowolne piwo w warunkach domowych. Wystarczy tylko trochę chęci i cierpliwości.
Produkt pasteryzowany nie zawiera żadnych konserwantów.
Sposób przygotowania:
- Użyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
- Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20 do 25C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
- Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
- Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając,
- Wlej do fermentora i uzupełnij zimna wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 20 - 24 stopnie C,
- Wlej do fermentora uwodnione drożdże dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Fermentacja:
- Zamknij fermentator pokrywą z rurka fermentacyjną,
- Podczas fermentacji staraj sie utrzymać temp. brzeczkiw przedziale 18 - 23 stopnie C,
- Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
- Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej następnie odstaw na min 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Aby przygotować 23 litry piwa z Brewkita do fermentacji należy dokupić (wersja do wyboru):
- 1 kg cukru lub glukozy ( powstaje czysty alkohol, brak słodowego smaku),
- 1-1,5 kg niechmielonego ekstraktu słodowego suchego ( słodowy smak, gęsta piana ),
- 1,2-1,7 kg niechmielonego ekstraktu słodowego w syropie ( słodowy smak, gęsta piana ).
oraz
- pojemnik fermentacyjny z kranikiem i rurka fermentacyjną,
- glukoza 150g do refermentacji w butelce podczas leżakowania.