COOPERS ENGLISH BITTER 1,7 KG
Najpopularniejsze piwo na Wyspach Brytyjskich dzięki słodowemu smakowi i cudownemu aromatowi.
Piękna bursztynowa barwa, czerwone refleksy i puszysta kremowa piana ale przede wszystkim słodowy, ciasteczkowy smak i aromat ziołowo owocowy - to cechy, dzięki którym English Bitter jest jednym z najpopularniejszych gatunków piwa na Wyspach Brytyjskich.
Zalecana temperatura fermentacji: 18-25°C.
Do puszki dołączone są drożdże oraz instrukcja.
Aby przygotować 23 litry piwa potrzebny jest dodatkowy surowiec słodzący - możesz użyć zwykłego kuchennego cukru, możesz także zastosować glukozę lub ekstrakt słodowy; wtedy smak będzie jeszcze lepszy.
Zawartość alkoholu w gotowym piwie to maksymalnie około 5,2%. Nie oznacza to jednak, że nie możesz zrobić sobie lżejszego piwa. Stężenie alkoholu zależy od ilości cukru i można nim sterować. Pokazuje to poniższa tabelka:
ilość cukru stężenie alkoholu
1000g 5,2% 500g 4,6% 450g 4% 250g 3,4%
Zalecana temperatura fermentacji: 18-25°C.
Jak zrobić piwo z ekstraktu piwa, tzw. brewkita? To bardzo proste!
- Otwórz puszkę otwieraczem do konserw i wsadź ją na 15 - 20 minut do naczynia z gorącą wodą. Dzięki temu będzie łatwiej przelać "syrop" do pojemnika fermentacyjnego.
- W tym czasie przygotuj szklankę wody w temperaturze pokojowej (najpierw zdezynfekuj szklankę! Np. wrzątkiem) i rozsyp na niej drożdże żeby się namoczyły. Nie syp cukru do wody!
- Dokładnie umyj i zdezynfekuj wszystkie sprzęty, których będziesz używać.
- Przelej zawartość puszki do pojemnika fermentacyjnego i dolej 5 litrów gorącej wody.
- Dokładnie rozmieszaj i dodaj cukier, glukozę lub ekstrakt - w zależności do wybierzesz.
- Dopełnij pojemnik do ilości 23 litrów wodą. Może być zimna, wtedy nie będziesz musiał czekać aż wystygnie żeby zadać drożdże. Warto przygotować sobie wcześniej wodę - przegotować ją i zostawić aby ostygła.
- Dokładnie wszystko wymieszaj i sprawdź temperaturę. Jeśli wynosi mniej niż 27 stopni można zadać drożdże.
- Zamknij pojemnik fermentacyjny, załóż rurkę i czekaj. Po kilku godzinach fermentacja powinna się rozpocząć a po około tygodniu piwo będzie gotowe do zabutelkowania.
|