Przedmiotem aukcji jest
koncentrat do wyrobu piwa LAGER
COOPERS
Piwo z rodziny ciemnych. Produkowane z najwyższej jakości, selekcjonowanego, prażonego słodu wytwarzanego z najlepszych odmian południowo-australijskiego jęczmienia. Właściwy dobór palonego słodu i tasmańskiego chmielu zapewnia pełny, czysty smak. Mniejsze stężenie palonego słodu niż w przypadku piwa Stout nadaje mu lżejszy smak i rubinowy kolor.
Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskaćtakże lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru). Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa:
ilość cukru moc piwa
1000g 5,2%
500g 4,6%
450g 4%
250g 3,4%
Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie.
Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia z gorącą wodą (aby upłynnić koncentrat)
Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (dla lepszego smaku można użyć wody mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.
Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone. Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C.
Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować.
Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej.
Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego. Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.
Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni.
Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat.
ZWRACAMY SIĘ DO PAŃSTWA Z PROŚBĄ O BEZWZGLĘDNE SPRAWDZANIE PRZESYŁEK PRZY KURIERZE.
W INNYM PRZYPADKU REKLAMACJA NIE BĘDZIE UWZGLĘDNIONA.
Na innej mojej aukcji możesz kupić inne akcesoria
do domowych wyrobów.