Coobra 7 to specjalna mieszanka drożdży gorzelniczych, pożywki , witamin i mikroelementów przeznaczona do szybkiej fermentacji nastawów cukrowych. Drożdże w sprzyjających warunkach fermentują 7kg cukru w ciągu 5 dni !!!
Instrukcja: 7kg cukru należy rozpuścić w 22L ciepłej wody, po ostudzeniu nastawu do temperatury ok. 25°C dodać zawartość torebki intensywnie mieszając przez 1 minute, fermentacje przeprowadzić w temperaturze 20-30°C. Optymalna temperatura fermentacji to 25°C. Nastaw zostanie przefermentowany w ciągu 24 godzin.
UWAGA dotyczy wszystkich szybkich drożdży turbo!
Fermentacja przebiega bardzo burzliwie (duże wydzielanie CO2), dlatego nie zaleca się używania korków i rurek fermentacyjnych w balonach. W pojemnikach fermentacyjnych nie należy dociskać pokrywy (musi leżeć luźno).
Zaleca się używać dużych balonów i pojemników fermentacyjnych, dla 21-litrowego nastawu potrzebny jest pojemnik lub balon o pojemności co najmniej 30 litrów.
Nigdy nie wolno przekroczyć temperatury 35°C, powyżej tej temperatury drożdże przestaną pracować. Nie należy łączyć kilku opakowań drożdży jednocześnie, ponieważ łączenie kilku opakowań nawet przy zwiększeniu ilości cukru i wody może doprowadzić do przekroczenia dopuszczalnej temperatury fermentacji (nie dotyczy drożdży Coobra 6 MAGNUM).
Temperatura pracy: 20-30°C Temperatura optymalna: 25°C Czas fermentacji: 3-5 dni Wydajność: około 14% alkoholu z 6kg cukru lub17% z 7kg cukru Waga netto:124g
|