Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Compendium Ferculorum Czerniecki Reprint 1682

17-04-2015, 22:37
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49 zł     
Użytkownik retrokafeteria
numer aukcji: 5247973212
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 14   
Koniec: 17-04-2015 22:11:31
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Ważne

Każdy udział w licytacji lub dokonanie zakupu przez Kup teraz jest wiążące. 

Prosimy o przemyślane zakupy i o zapoznanie się z regulaminem. Udział w aukcji oznacza bowiem jego pełną akceptację!

Uprzejmie informujemy, że wysyłki są realizowane w momencie zaksięgowania wpłaty na naszym koncie.


Sprawdź nasze komentarze 



O nas:



Nie jesteśmy z wykształcenia historykami sztuki, dla nas nie ma znaczenia forma, ale treść dzieła. Przypuszczam, że dlatego do tej pory nikt nie wydał reprintu Albumu Napoleona Ordy, bo mówi się o nim, że jest niepoprawny artystycznie, że nie trzyma perspektywy, kształtów etc. Dla nas ważne jest co innego, to co czujemy, patrząc na tą architekturę. Czujemy piękno tych budowli, niepowtarzalną atmosferę, dumę narodową, patriotyzm, my czujemy te obrazy i forma jest dla nas sprawą drugorzędną.

  

Wspólnie wyszukujemy pozycji, które budzą nasze zainteresowanie i zachwyt. Obecnie nawiązuję kontakty z kolekcjonerami, bibliofilami, którzy w swych kolekcjach mają same perełki, a ja mam zamiar je wszystkie wydać. Jest tyle do zrobienia?


 

Dane kontaktowe:

 

Graf_ika
ul. Hoża 7/48
00-528 Warszawa

tel. kom. 660 [zasłonięte] 919

 

 


Numer Rachunku bankowego: 

 

83 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 016568 

 


COMPENDIUM FERCULORUM
albo zebranie potraw
Stanisław Czerniecki

R E P R I N T

 


Compendium Ferculorum albo zebranie potraw - pierwsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy.

W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski.

Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.


 

(kliknij na zdjęcie aby powiększyć)


 

 

 


Opis pozycji:

Wydawca: Graf_ika
Data wydania: 2013
Oprawa: twarda, zadrukowana, wyklejka
Format: 160 x 277 mm
Liczba stron: 112 +12