COLVITA® suplement diety w kapsułkach. Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu czystego tropokolagenu, pozyskiwanego ze skór rybich, ekstraktu z alg morskich i naturalnej witaminy E (octan D-alfa-tokoferylu) otrzymywanej z ziaren soi.
COLVITA® jest pochodną wielkiego wynalazku polskiej biotechnologii, jakim było wyekstrahowanie do postaci hydratu, z zachowaniem naturalnej dla organizmów żywych trójspiralnej konformacji białka – czystego, naturalnego kolagenu ze skór rybich. Inspiracją do stworzenia COLVITY® stał się Kolagen Naturalny Inventia®, wynalazek polskiej biotechnologii – pozyskiwany ze skór rybich aktywny biologicznie kolagen.
COLVITA® Suplement diety to całkowicie nowe podejście do problemu dbałości o tkanki zbudowane z kolagenu. Suplement ten jest ukoronowaniem prac nad grupą produktów pozyskiwanych z rybiego kolagenu, który zatrzymuje nasz dobry czas. Dzięki suplementacji skóra staje się gładsza i bardziej miękka. Promienieje blaskiem, jest świetnie nawilżona, a pielęgnowana jednocześnie żelem kolagenowym i jego pochodnymi od zewnątrz – staje się także znacznie młodsza.
Łańcuchy ludzkiego kolagenu zbudowane są z ok. 20 aminokwasów. Tylko część z nich organizm produkuje w procesach metabolicznych. Pozostałe muszą być dostarczone z pożywieniem Wspieranie ustroju suplementem diety COLVITA® jest nieustającym odbudowywaniem swoistego magazynu aminokwasowego dla komórek wytwarzających i serwisujących kolagen. COLVITA® wytwarzana jest z liofilizowanego kolagenu rybiego. Potrójna helisa kolagenowa, podobna budową do spirali DNA, ale funkcjonująca w przestrzeni zewnątrzkomórkowej jest nośnikiem informacji dotyczących zasobów aminokwasowych kręgowców.
LIOFILIZACJA jest to zamrażanie czystego kolagenu do minus 40⁰C w warunkach próżni i sublimacyjne usuwanie z niego wody (suszenie). Zapewnia to najwyższą czystość, biologiczną trwałość składników odżywczych i aminokwasów zachowanych w formie naturalnej. Proces ten pozwala zachować składnikom również doskonałą higroskopijność produktu, a co za tym idzie, również niezwykle wysoką przyswajalność.
Składniki i ich charakterystyka: Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie ludzkim i głównym składnikiem tkanki łącznej. Odpowiada m.in. bezpośrednio za kondycję skóry. Wytwarzany jest i serwisowany przez komórki wytwórcze: fibroblasty i chondrocyty. Stan kolagenu ustrojowego wyznacza wiek biologiczny człowieka, co najłatwiej zaobserwować można na podstawie zmian wyglądu skóry. Kolagen stanowiący główny składnik COLVITY® jest liofilizatem unikalnego w skali światowej hydratu tropokolagenu ze skór rybich, o budowie łańcuchów α1 i α2 niemal identycznych z ludzkim. Bioprzyswajalny kolagen zawarty w COLVICIE® dostarcza peptydy, wolne aminokwasy i hydroksyaminokwasy, w tym hydroksyprolinę, której zawartość w liofilizowanym białku sięga wartości 11%.
Algi (Fucus vesiculosus) pozyskiwane są z czystych wód Archipelagu Brehat u wybrzeży Francji. Algi wykorzystane w produkcji naszego suplementu diety nie zostały wybrane do składu COLVITY® spośród wielu ekstraktów roślinnych przypadkowo. Zawierają one wysoką zawartość jodu, który występuje w algach morskich naturalnie i który najważniejsze swoje zadanie spełnia jako składnik strukturalny hormonów tarczycy i pomaga w jej prawidłowym funkcjonowaniu. Ponadto jod wpływa na utrzymanie właściwej struktury skóry. Rola jodu jest również ważna do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina E – występuje w wielu suplementach diety ponieważ jest najlepiej poznanym i bardzo skutecznym antyutleniaczem. Działanie syntetycznej witaminy E jest w porównaniu do pozyskiwanej z naturalnych źródeł bardzo słabe. W COLVICIE® zastosowano octan D-alfa-tokoferylu – formę witaminy E otrzymywaną ze źródła naturalnego, jakim są ziarna soi i wykazującą wysoką aktywność biologiczną. O wyborze witaminy E do składu COLVITY® zadecydowały jej właściwości. Witamina E chroni przed degeneracją najważniejszy bastion młodości i witalności – kod genetyczny komórek skóry – DNA. Z tego też względu witamina ta uznawana jest za istotny czynnik hamujący proces starzenia się.
|