Colostrum to wyciąg z mleka krowiego otrzymanego w przeciągu pierwszych 3 dni od wycielenia. Znany jest fakt, jak bardzo ważny jest pokarm matki w pierwszych dniach życia dziecka – potocznie nazywany siarą. To właśnie ten rodzaj mleka jest dla noworodka pierwszym najważniejszym zastrzykiem odporności oraz czynnikiem wzrostu. Odpowiednikiem zastrzyku dla dorosłych jest colostrum tzw. siara wołowa mająca te same właściwości.
Badania potwierdziły występowanie ponad 20 przeciwciał, między innymi: dla bakterii Escherichia Coli oraz z rodzaju Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus i Cryptosporidia. Bakterie te często są przyczyną groźnych chorób spowodowanych osłabieniem organizmu. Według Dr Zoltana Rony z USA
colostrum, zwiększając odporność, może być używane w leczeniu coraz częściej nam zagrażających chorób związanych ze złym funkcjonowaniem układu immunologicznego.
New Zealand Colostrum – to najwyższa, bezpieczna dawka dostępna na rynku.
Colostrum przeznaczone jest szczególnie dla osób chcących poprawić swoją kondycję fizyczną, odchudzających się, intensywnie uprawiających sport oraz po kuracjach antybiotykowych i w czasie rekonwalescencji.