COLLAREGEN™ - KOMPLEKSOWA OCHRONA DLA PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA TWOICH STAWÓW. Największe postępy treningowe wynikają głównie z systematyczności szkolenia, które ze względu na swą częstość i sumaryczną wysoką intensywność,
może powodować nadmierny mechaniczny ucisk na chrząstkę stawową i ścięgna, przez co zmieniać fizykochemiczne właściwości macierzy i w następstwie zaburzać dystrybucję czynników wzrostowych i substancji przeciwzapalnych, przyspieszając degradację tych tkanek. Z tego też powodu gros nacisku powinno obejmować stworzenie warunków żywieniowych (stosowanie zaawansowanej suplementacji) pozwalających zapobiegać uszkodzeniem aparatu ruchu, zwłaszcza chrząstki stawowej, ścięgien i mięśni, a także jak najszybszą regenerację, ewentualnych, powstałych dysfunkcji, mogących na długi okres wykluczyć zawodnika z treningów i zaważyć na jego całej karierze zawodowej.
Niewątpliwie wszelkie założenia takiego produktu spełnia:
COLLAREGEN™ z Endurance Sport™ / Olimp Sport Nutrition®:
- Synergizm działania składników to jego największy atut. Zasadność wykorzystania każdej użytej do produkcji substancji aktywnej jest ugruntowana przekonywującymi faktami naukowymi.
- Kolagen w ilości potwierdzonej badaniami klinicznymi. Wyniki badań klinicznych (1, 2) dowodzą, iż spożywanie dziennie 10 g farmaceutycznej czystości hydrolizatu kolagenu redukuje odczucie bólu u pacjentów z osteoporozą stawu biodrowego czy kolanowego. Dodatkowo suplementowanie hydrolizatu kolagenu, wydaje się mieć hamujący wpływ na rozpad chrząstki stawowej. Autorzy badania uwidaczniają tym samym działanie prewencyjne tego składnika w rozwoju dysfunkcji aparatu ruchu. Inne, bardzo obszerne badanie kliniczne(3) przeprowadzone na aktywnie trenujących sportowcach, potwierdziło, iż spożywanie przez 24 tygodnie 10 g wysokiej jakości hydrolizatu kolagenu skutkuje poprawą kondycji stawów. Obserwowano znaczące zmniejszenie bólu doświadczanego przez osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe.
Wykres 1. Subiektywne zmiany odczucia bólu przez pacjentów z dysfunkcjąstawu kolanowego
Dane zaadaptowane z: Clark KL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96.
Wykres 2. Porównanie zawartości L-proliny w dawce dziennej Collaregen™ z najczęściej spotykaną dawką w suplementach wspomagających funkcjonowanie stawów.
- Mangan w formie doskonale przyswajalnego chelatu aminokwasowego Albion®. Badania naukowe dowodzą(4), iż najwięcej tego pierwiastka znajduje się właśnie w chrząstce stawowej, co może sugerować jego istotny wpływ na budowę i prawidłowe funkcjonowanie tej tkanki. Niezależne, najnowsze wyniki doświadczeń dowodzą(5), że mangan zwiększa adherencję komórek mezenchymatycznych, promując tym samym syntezę macierzy chrząstki stawowej na jej wczesnych etapach.
- Miedź w formie doskonale przyswajalnego chelatu aminokwasowego Albion®. Zaawansowane eksperymenty naukowe prowadzone na kulturach tkankowych ludzkich chondrocytów(6) potwierdzają funkcję miedzi, jako pozytywnego regulatora procesów tworzenia kolagenu przez komórki chrzęstne.
- PureWay-C® - witamina C mikrokapsułkowana woskami roślinnymi zwiększającymi jej biodostępność. Podobnie, jak w przypadku poprzednich składników badania naukowe bezsprzecznie dowodzą(7) szczególnej roli kwasu askorbinowego w zapobieganiu morfologicznym i biochemicznym zmianom degeneracyjnym komórek chrzęstnych, wywołanych nadmiernym obciążeniem mechanicznym. Tym samym odpowiedni poziom witaminy C wydaje się poprawiać sprawność funkcjonalną chrzęstnej tkanki stawowej.
Wykres 3. Poziom wit. C w osoczu.
- Każdy z wymienionych składników jest niezbędny do utrzymania prawidłowej funkcji chrząstki stawowej, a w ilościach deficytowych w diecie stanie się czynnikiem limitującym równowagę biomechaniczną chrząstki. Zasadnym jest wiec, aby suplementować wszystkie z wymienionych składników jednocześnie, wykorzystując w ten sposób synergizm ich działani a. Nabiera to szczególnego znaczenia w przypadku osób permanentnie przeciążających aparat ruchu, do których niewątpliwie możemy zaliczyć osoby aktywnie fizycznie, szczególnie uprawiające sporty wytrzymałościowe, zarówno wyczynowo jak i rekreacyjnie.
Bibliografia:
1. Moskowitz RW. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87-99.
2. Benito-Ruiz P, Camacho-Zambrano MM, Carrillo-Arcentales JN, Mestanza-Peralta MA, Vallejo-Flores CA, Vargas-López SV, Villacís-Tamayo RA, Zurita-Gavilanes LA. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 2:99-113.
3. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, Deitch JR, Sherbondy PS, Albert A. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96.
4. Brodziak-Dopierała B, Kwapuliński J, Sobczyk K, Wiechuła D. The content of manganese and iron in hip joint tissue. J Trace Elem Med Biol. 2013 Feb 14.
5. Shimaya M, Muneta T, Ichinose S, Tsuji K, Sekiya I. Magnesium enhances adherence and cartilage formation of synovial mesenchymal stem cells through integrins. Osteoarthritis Cartilage. 2010 Oct;18(10):1300-9.
6. Héraud F, Savineau C, Harmand MF. Copper modulation of extracellular matrix synthesis by human articular chondrocytes. Scand J Rheumatol. 2002;31(5):279-84.
7. Sharma G, Saxena RK, Mishra P. Regeneration of static-load-degenerated articular cartilage extracellular matrix by vitamin C supplementation. Cell Tissue Res. 2008 Oct;334(1):111-20. ENDURANCE SPORT™ - THE SECRET OF CHAMPIONS!