Co jedzą ludzie?
Autor: Paulina Wierzba Wydawca: ALBUS ISBN: 978-83-[zasłonięte]-8489-1 Rok wydania: 2010 Ilość stron: 92 Oprawa: twarda Format: 21 x 21
Wysyłka w ciągu 24 godzin
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]92848
Są potrawy mniej lub bardziej znane, są też takie, których sława, a raczej "niesława" przekroczyła wszystkie granice.
O takich właśnie przedziwnych potrawach, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, jest ta książka.
Nie znajdziecie w niej przepisów na najsłynniejsze potrawy świata ani na potrawy, które serwowane są powszechnie w poszczególnych krajach.
Na całym świecie możesz dziś zjeść hamburgera, cheeseburgera, frytki, ryż lub ziemniaki. Ale oprócz tych powszechnie znanych i lubianych, w każdym niemal miejscu na świecie przyrządza się potrawy, które mają swój głęboki rodowód, sięgający daleko wstecz i inspirowane są wielowiekową tradycją przodków, i ich religią.
O kulinarnych gustach trudno więc dyskutować. Dobrze je jednak poznać. Każdy człowiek musi jeść. Bez zaspokajania uczucia głodu nie jesteśmy w stanie przetrwać więcej niż kilka tygodni. Życie kręci się wokół jedzenia. Jednak nie wszyscy ludzie jedzą to samo.
W różnych częściach naszego globu spożywa się odmienne potrawy. Wynika to między innymi z dostępności różnych produktów, która jest ograniczona przez warunki klimatyczne. Żyjącym w zimnym klimacie Eskimosom, dużo trudniej jest wzbogacać swoją dietę o owoce i warzywa, niż mieszkańcom ciepłych krajów śródziemnomorskich, bo w ich środowisku nie rosną prawie żadne rośliny. Jedzą oni, więc głównie mięso upolowanych zwierząt. Nie tylko nasze otoczenie wpływa na to, co jemy.
W olbrzymim stopniu decyduje o tym kultura, w jakiej się wychowaliśmy. We wszystkich kulturach istnieją zasady dotyczące spożywania określonych produktów i potraw, oraz sposobów, w jaki należy je spożywać.
Człowiek często gotów jest nawet umrzeć z głodu, byleby nie tknąć zakazanego kulturowo produktu – nawet, jeżeli jest on w zasięgu ręki. Jest to, tak głęboko zakorzenione w naszych głowach, że nie zdajemy sobie sprawy, ile jadalnych rzeczy odrzucamy, choć mogłyby one zaspokoić nasz głód, a nawet bardzo nam smakować.
Chińczycy ze smakiem jedzą mięso psa, przed którym wzdrygnie się niemal każdy z nas – Europejczyków. Oburzamy się istnieniem restauracji, w których podaje się mięso "naszych mniejszych braci". W niektórych krajach zakazuje tego nawet prawo - głośno było kilka lat temu o próbach nielegalnego wprowadzenia do chińskich barów potraw z kotów i psów.
Większość Europejczyków, uważa za normalne natomiast codzienne spożywanie wieprzowiny, a przecież dla wielu właścicieli świnek wietnamskich jest to coś nie do zaakceptowania. Ich zdaniem świnia jest zwierzątkiem domowym i nie wyobrażają sobie oni, jak można jeść jej mięso.
Francuzi, uważani za smakoszy, gustują w żabich udkach, małżach i ślimakach, które rzadko goszczą na stolach innych narodowości. Zasady, dotyczące spożywania określonych produktów, regulują najczęściej tradycja i religia, będące bardzo ważną częścią kultury.
Żydzi za nic w świecie nie tkną wieprzowiny, ponieważ świnia jest dla nich stworzeniem nieczystym.
Hindusi nie jedzą wołowiny, ponieważ uważają, nie darzoną w kulturze europejskiej specjalnym szacunkiem, krowę za stworzenie godne boskiej czci.
Nasza kultura decyduje także o tym, w jaki sposób jemy. Reguluje ona sposób przygotowywania oraz spożywania posiłków. Europejczycy posługują się łyżką, nożem i widelcem. Ludy Dalekiego Wschodu używają pałeczek. W wielu krajach arabskich je się używając tylko jednej (prawej) ręki, lewą rezerwując do wykonywania innych czynności również ściśle określonych kulturowo. Jacy ludzie, jaka kultura – takie pożywienie. Ludzie w pełni korzystają z zasobów planety, na której żyją, znajdując przyjemność w spożywaniu przedziwnych rzeczy. Z tej książeczki dowiesz się, co jedzą ludzie, a jedzą... w zasadzie wszystko.
Poznając dania z różnych stron świata, nie zapomnij zaznaczyć na skali smaku czy dana potrawa przypadła Tobie do gustu i czy miałbyś ochotę jej spróbować, czy może nie.
Zostań także współautorem tej książeczki! Ostatnie dwie strony należą do Ciebie.
Opisz i narysuj na nich swoją ulubioną potrawę oraz danie, którego za nic nie wziąłbyś do ust.
|