Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cieszyńskie ciasteczka NOWA wysyłka od ręki

28-01-2012, 7:46
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 32 zł     
Użytkownik ksiazeczki_net
numer aukcji: 2075566277
Miejscowość Ustroń
Wyświetleń: 9   
Koniec: 26-01-2012 17:13:18

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2010
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Szablon
Dane kontaktowe
Księgarnia Internetowa Ksiazeczki.net

[zasłonięte]@ksiazeczki.net
530-[zasłonięte]-469
Informacje dodatkowe
W przypadku przedpłaty na konto przelewu należy dokonać na konto w ING, nr konta :
66 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0830090 [zasłonięte] 794869



Paczki wysyłamy we wtorki oraz w czwartki.

Dokonanie zakupu jest równoznaczne z akceptacją informacji zawartych na stronie O mnie.

Cieszyńskie ciasteczka

Cieszyńskie ciasteczka
koordynacja projektu: Iwona Kubień-Heller
redakcja tekstów: Ewa Trzcionka
projekt graficzny: Marta Noszka
zdjęcia: Natalia i Piotr Borowicz ( strony parzyste), Aleksandra Mietła ( s. 24), www.sxc.hu ( strony nieparzyste)
wydawca: Śląski Zamek Sztuki i Przedsiębiorczości w Cieszynie
druk: Akant Oficyna Drukarsko-Wydawnicza
oprawa: twarda
język wydania:polski
rok wydania :2010 ( wydanie drugie)
ilość stron:105
ISBN: 978-83-[zasłonięte]541-2-5

Ze wstępu:
Nie wiadomo dokładnie, kto i kiedy wpadł na pomysł pieczenia wielu rodzajów drobnych ciasteczek i podawania ich jako słodkiej miesanki. Wiadomo jednak, że w najstarszej polskiej ksiażce kucharskiej Compednium ferculorum z XVII wieku znalazł się opis makaroników z migdałów, cukru i piany z białek. O najstarszych tradycjach kulinarnych na Śląsku Cieszyńskim czytamy w pamiętnikach i kalendarzach dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Pierwszym opisanym ciasteczkiem był mały i twardy placuszek wyrabiany z niekwaszonej mąki i wody z dodatkiem miodu. Z biegiem lat, pod wpływem innych kuchni, głównie austryjackiej, czeskiej i niemieckiejm ciasteczka cieszyńskie stały się misternymi, prześlisznie dekorowanymi smakołykami, szykowanymi głównie na weselny lub wigilijny stół.
Początkowo przepisy przekazywane były ustnie z pokolenia na pokolenie. Najstarsze kobiety w rodzinie, darzone ogromnym szacunkiem, uczyły swoje córki, synowe i wnuczki jak przygotowywać drobne słodkości. Najdawniejsze receptury przetrwały tylko dzięi domownikom, którzy przechowywali w pamięci niepowtarzalny kształt i smak wypieków. Z czasem przepisy na ulubione potrawy spisywano w zeszytach i na luźnych kartkach.
(...)

Koszt przesyłki
priorytet do 0,5 kg - 9,50
Inne